Британски учени от университета в Кеймбридж установиха, че консумирането на една допълнителна порция плодове или зеленчуци дневно снижава риска от диабет тип 2 с 25%.

За целта не е нужно значително увеличение на тези продукти в дневното ни меню - необходими са само допълнителни 66 грама, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

Във Великобритания порцията плодове или зеленчуци е фиксирана на 80 грама. Това се равнява на три супени лъжици варени моркови, на две глави броколи или на малка ябълка.

Според научния колектив от Кеймбридж консумацията на плодове и зеленчуци, а не витаминните добавки, действат благотворно за предотвратяването на диабет от тип 2.

В проучването били изследвани медицинските данни на 9 754 души, страдащи от диабет тип 2. Те били сравнени с тези на здрави хора от осем европейски страни. При направения анализ се оказало, че хората с повишена консумация на плодове и зеленчуци имат до 50% понижен риск от развиване на заболяването, в сравнение с тези с по-ограничен прием. Хората с малка консумация се задоволявали с 274 грама плодове и зеленчуци дневно, а тези с висока - 508 гр. дневно.