Пропускането на закуската може да увеличи риска от сърдечносъдово заболяване и инсулт.

В сравнение със закусващите, хората, които пропускат първото хранене, са с 87 процента по-голям риск от смърт от сърдечносъдово заболяване и с 19 процента по-голям риск от смърт. Рискът от инсулт при тях е три пъти по-висок.

Учените от универистета на Айова са проследили 17 години 6500 души на възраст 65 - 75 години, които в началото на изследването са били здрави. Почти 60 процента от тях са закусвали редовно, четвърт - понякога, а 16 процента рядко или никога.

"Много трудове показват, че прескачането на закуската е свързано с по-висок риск от диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол", каза ръководителят на изследването д-р Вей Бао, цитиран от БТА - "Нашето изследване насочва, че закуската може да е лесен начин за поддържане на здрава сърдечносъдова система".