Старостта трябва да настъпва на 100 години, смята изобретателят на култовата система от упражнения "Пилатес".

Джоузеф Пилатес казва, че човек може да е старец на 30 години и младеж на 60 г., защото всеки човек е млад точно толкова, колкото гръбнакът му е гъвкав, пише Е-здравей.

Джоузеф Пилатес е роден през 1883 г. в Германия в бедно семейство на грък и германка и е бил често боледуващ като дете: рахит, астма и ревматизъм. Когато се оплакал на баща си, чул от него простата фраза, която преобръща целия му живот: "Всеки човек е господар на собствената си съдба. Можеш да продължиш да се оплакваш, но и можеш да отидеш и да промениш нещо".

Само за няколко години усилена подготовка Джоузеф Пилатес става спортист: гимнастика, ски, бокс, плуване, гмуркане... Развил мускулатурата си, местни художници започнали да го канят да позира за анатомични рисунки. Още тогава той започва да обмисля собствена система за усъвършенстване на тялото. През 1912 г. Пилатес се премества в Англия и работи като боксьор в спаринг, цирков гимнастик и дори треньор по самозащита в шотландския двор. Тогава започва Първата световна война и той е интерниран като етнически немец в лагер. Но в крайна сметка Пилатес продължава да тренира.

След войната Джоузеф Пилатес заминава за Ню Йорк. В Америка по това време е налице разрастване на всички видове спортни и фитнес центрове и той решава да се възползва от шанса: инвестира всичките си спестявания в спортно училище в сградата на Центъра за балет на Ню Йорк. От този момент неговата кариера тръгва нагоре - балетни танцьори, известни холивудски актьори и спортисти посещават неговите класове.

Днес системата Пилатес има още по-голяма популярност. Тя е разбираема, проста и в същото време много ефективна - правилно дишане плюс внимателно проектирана гимнастика, която формира мускулна рамка около гръбначния стълб и ставите.

Тъй като всичко се извършва гладко, травмите практически са изключени. Пилатес е подходящ за всички -стари и млади, здрави и болни, и особено на тези, които водят неактивен начин на живот. Но за да има ефект, трябва редовно да практикувате.

Самият Джоузеф Пилатес (който между другото в допълнение е изобретил много полезни симулатори) твърди, че след десет сесии по методологията, всеки ще се чувствате много по-добре, след двадесет ще изглежда още по-добре, а след тридесет ще има ново тяло.

С поставянето на тялото под контрол, човек придобива увереност в себе си и започва да контролира живота си.

"Ние се оттегляме твърде рано от активния живот и умираме твърде млади. Разцветът на човек трябва да е около 70-годишна възраст, а старостта да се развива след сто години", обяснява своята теория Пилатес.

Самият Джоузеф Пилатес е живял 87 години, тренирал до края на живота си и е обучавал свои ученици.