Витамин Д е незаменим помощник в поддържането на съпротивителните сили на организма, добрия тонус и костно-мускулната система, особено сега в условията на пандемия с Covid-19. Добре известно е, че мастноразтворимият витамин се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи (около 90%) и в по-малка степен може да бъде набавен чрез храната (10%). Затова и обичайно най-високите стойности на витамин Д се отчитат през летните месеци - юли и август, а най-ниските - през март.

В същото време, съвременният начин на живот на модерните градски хора, силно ограничава възможността на тялото само да синтезира витамин Д по естествен път, дори и в най-слънчевите дни. Недостигът на ценния витамин е все по-масово явление, особено в страни с по-малко слънце като Великобритания и Канада, където около 2/3 от хората не получават достатъчно витамин Д. Неотдавна независимо проучване и у нас, показа недостиг на витамин Д при над 70% от българите, а през есента на 2020 г. испански учени заключиха, че при 80% от преболедувалите Covid-19 са отчетени ниски нива на витамин Д.

Защо е така?

Работата на закрито, ежедневният стрес и хранене "на крак", с предимно преработени храни, както и все по-важната превенция на кожния рак, основаваща се на добрата слънцезащита и избягване на силното лятно слънце, допринасят за задълбочаването на проблема с недостига на витамин Д.

А той е безценен за всички системи и функции в човешкия организъм. С витамин Д помагаме на тялото да абсорбира в червата достатъчни количества калций и фосфор - основни минерали за здравето на костите, зъбите и мускулите. Първите сигнали, че нещо не е наред са честото боледуване, умора, криви и чупливи кости, потиснато настроение, кожни проблеми и болки в мускулите. Късните прояви, в зряла възраст са остеомелацията - генерализирано костно заболяване, настъпващо поради нарушения в минерализацията на костната тъкан, а при децата - развитието на рахит.

Ето защо все по-често витамин Д се среща в различни по форма и състав продукти за перорална употреба, а стремежът на производителите е да създават чисти продукти, безвредни и нежни както за бебетата от първия им ден, така и за нуждите на възрастните, чийто организъм изисква допълнителна подкрепа.

 

Крачка напред с Аквасол витамин Д

С грижа за бъдещето, модерната гръцка компания MINERVA PHARMACEUTICAL създаде иновативния водоразтворим спрей за перорална употреба Aquasol vitamin D, с отлично усвояване, независимо от приема на храна, икономичен вариант с приятен вкус на ягоди.

Аквасол витамин Д е напълно различен от всеки друг продукт на пазара. Съдържа витамин D3 в удобна форма на перорален спрей, специално проектиран за случаите на повишени нужди от витамин Д и/или при неговия дефицит. Със своята водоразтворима и изчистена от добавки формула Аквасол витамин Д заема заслужено място в домашната аптечка на цялото семейство, защото осигурява бърза и пълна резорбация при прием, независещ от храна, без да натоварва допълнително организма.

Спрей формата е сред големите предимства на продукта - удобен както за малките у дома, така и за хората, които ежедневно поглъщат различни таблетки. Лесен за преглъщане, с удобната и икономична дозираща помпа, която отмерва точно 300 единични дози от 400 IU - Аквасол витамин Д е напълно достатъчен да задоволи нуждите от витамин Д на цялото семейство месеци наред. И струва стотинки - една доза от 400 IU е по-малко от 9 стотинки.

Кой трябва да приема Аквасол витамин Д?

Аквасол витамин Д е за всеки - без значение от сезона, възрастта и стила на живот. За хората, които се пазят от вредните слънчеви лъчи, за бременните и кърмещи жени, за кърмачетата и подрастващите, за жени в менопауза и пациенти с остеопороза, за възрастни хора с хронични заболявания и за всеки, който усеща първите признаци на умората, лошото настроение и понижения имунитет.

Кога да обърнем внимание на нивото на витамин Д?

  • При често боледуване

Витамин Д играе важна роля за имунната функция, а един от най-честите симптоми за неговия дефицит е честото боледуване. Различни проучвания свързват ниските нива на витамин Д с развитието на инфекции на дихателните пътища като бронхит и пневмония. Счита се, че редовния прием от 400 IU дневно, може да намали риска от инфекции на дихателните пътища.

  • Хронична умора

Зад чувството за умора се крият различни причини, но дефицитът на витамин Д може да е една от тях. Редица проучвания сочат, че ниските нива на витамин Д в кръвта могат да причинят чувство на умора, придружено с главоболие и да влошат качеството на живот.

  • Болки в гърба

Витамин Д се грижи за здравето на костите, като подпомага усвояването на калций в тялото. Известна е връзката между дефицита на слънчевия витамин с хроничната болка в долната част на гърба и фактът, че хората с ниски нива на витамин Д са два пъти по-склонни към епизоди на болки в костите или ставите, в сравнение с тези с кръвни нива в норма.

  • Депресивно настроение

Депресията все по-често се свързва с ниски нива на витамин Д - редица проучвания сочат, че добавките със слънчевия витамин подобряват настроението, особено през дългите зимни месеци.

  • Трудно заздравяващи рани

Бавното зарастване на рани след операция или нараняване може да е знак, че нивата на витамин D в тялото са твърде ниски. Учените смятат, че витаминът увеличава производството на съединения, които са от решаващо значение за формирането на нова кожа, като част от процеса на зарастване на рани.

  • Косопад

Косопадът най-често се дължи на стреса, който ни атакува всеки ден. Но когато косопадът е тежък, това може да е резултат от заболяване или от недостиг на хранителни вещества. Едно от тях е възможно да е витамин Д.

  • Мускулни болки

Дефицитът на витамин Д може да бъде потенциална причина за мускулни болки при деца и възрастни. Това е така защото специфични рецептори за витамин Д присъстват в нервните клетки (ноцицептори).

Днес недостигът на витамин Д е изключително често срещан проблем и повечето от нас дори не предполагат за него. Симптомите са фини и неспецифични, затова и често пренебрегвани. За щастие, дефицитът на витамин Д е проблем, който може лесно да бъде овладян - с повече време под слънчевите лъчи, с богата на витамин Д храна или чрез хранителна добавка като иновативния, икономичен и чист продукт - водоразтворимия Аквасол витамин Д.

 

снимка: Aquasol

*Търсете в аптеките и на terrapia.bg