Чували сте, че сламките ви помагат да запазите зъбите бели. Затова и много от вас вероятно пият фрешове и кафето си със сламка. Лимитирането на пътя на течността към устата ви може и да намали степента на оцветяване от поеманите течности, но пък може да нанесе други вреди на тялото ви. Прочетете този материал и обмислете пак дали ще продължите да ползвате сламки.

Дентални проблеми

Според куп стоматолози пиенето със сламка все пак уврежда зъбите, тъй като води до появата на кариеси (особено ако консумирате сладки газирани напитки). Концентрираната струя на газираната течност "удря" по едни и същи места зъбите и ускорява ерозията на емайла, което води до появата на кариеси.

Газове и подут стомах

При употребата на сламка, поемате много повече въздух, който влизайки в стомаха, увеличава възможността за газове и подуване на стомаха. Има голяма вероятност да се оригвате повече в опит да изкарате въздуха под налягане, който е влязъл през сламката.

Бръчки

Ако се притеснявате за кожата на лицето си, имате още една причина да преосмислите употребата на сламки. Рискувате да получите бръчки в областта около устните, заради специфичното свиване при всмукване на течността.

Петна по зъбите

Ако наистина искате да намалите оцветяването на зъбите си, трябва да внимавате как поставяте сламката. Можете да ги предпазите единствено, ако върхът на сламката е по-навътре в гърлото ви и струята на течността няма директен контакт с повърхността на зъба.

Излагане на химикали

Сламките са направени от полипропилен, който е вид пластмаса. Според Агенцията по храните и лекарствата, полипропиленът е безопасен за храните, но химикалите на сламката могат да се разтворят във водата. Много от тези химикали, могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Източник: Тialoto.bg