Известно е, че топлият чай стимулира отслабването, но швейцарски учени доказаха, че студеният е много по-ефикасен.

Ако билковият чай е хладен, той стимулира изразходването на енергия два пъти повече, установиха учени от университета във Фрайбург.

Изследването показа също, че студеният чай подпомага окисляването на мазнините. Така те изгарят и се освобождава енергия. Това намалява и метаболитното натоварване на сърцето.

Швейцарските учени са работили с 23-ма доброволци, които са пиели по 500 мл билков чай с температура 3 градуса Целзий единия ден и 55 градуса на следващия ден. Чаят е бил мате, който е с кофеин. Учените са проследили сърдечния ритъм, кръвното налягане, потреблението на кислород, окисляването на мазнините. Резултатите показват, че разходът на енергия се увеличава с 8,3 процента след студен чай, при 3,7 процента след топъл чай.

Изследването е поредното, което показва, че чаят е полезен. Освен че допринася за отслабване, той намалява риска от глаукома.