Суровите зеленчуци може да са вредни за здравето, защото убиват бактериите в храносмилателната система, които засилват имунитета и усвояването на храните.

Учени от университета на Калифорния в Сан Франциско извършиха изследвания с мишки и хора, които показаха, че готвената храна не само променя микробиома, но и влияе дали гените на микробите се включват или изключват, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Причината според тях, е че много сурови продукти съдържат съединения, които убиват микроорганизмите, каквито са и чревните бактерии.

При суровото и готвеното месо такава разлика няма, но при зеленчуците тя е значителна.

Учените са направили първоначалните изследвания с мишки, като са им давали сладки картофи, а след това - обикновени картофи, царевица, грах, моркови и червено цвекло. Резултатите били еднакви. След това са работили с професионален готвач, който подготвил меню от сурова и готвена храна за хора. Резултатите показали голяма разлика в микробиома.