Замразените плодове съдържат между 10 и 50 % повече витамини и минерали в сравнение с пресните и поради тази причина са по-полезни за здравето. Същото важи и за зеленчуците.

Според проучване на специалисти от университета в Северна Каролина, замразяването е най-добрият способ за съхраняване на тези продукти. По този начин всички растителни съединения, които са налични в пресните продукти от този вид, се запазват и след размразяването им, предава телевизионният канал CNN, цитиран от БТА.

По думите на ръководителката на изследването Мери Ан Лила, замразените плодове се берат на "върха на тяхната зрялост", когато са най-богати на минерали и витамини. След това продукцията бързо се замразява и се опакова с използването на азот. Тази процедура позволява да се запазят всички ѝ хранителни вещества. Така например зеленият фасул, който може да се закупи по магазините в пресен вид, съдържа по-малко полезни вещества в сравнение със замразения.