Тийнейджъри със свръхтегло в САЩ се подлагат на хирургически интервенции за отслабване, предава задокеанската преса. Засега младежите, предприемащи драстични мерки за загуба на тегло, са малко, но групата им се увеличава.

Джон Саймън, който е на 14 години, тежи 195 кг преди да се оперира. Премахната е част от стомаха му. Преди операцията той тежи 195 кг, след нея отслабва с 68 кг. "Това е нов старт", казва Джон, който ще бъде ученик в гимназия в Калифорния през тази есен.

Едуард Кент от Минесота тежи 136 кг и е диагностициран с омазняване на черния дроб. Момчето започва да приема медикамент за отслабване през януари - месец, след като регулаторите в САЩ разрешава употребата му за деца над 12-годишна възраст.

Джон и Едуард представляват малка, но увеличаваща се група от тийнейджъри, които се обръщат към медикаменти и хирургично лечение за загуба на килограми. Макар тези методи да имат своите критици, според пациентите и техните родители физическите упражнения и диетите, спазвани години наред, са се оказали неефективни. 80 процента от подрастващите със свръхтегло го запазват в зряла възраст, предава БТА. В социалните медии лекари и родители биват обвинявани, че тръгват "по лесния път". Според критиците на подобни методи за отслабване при тийнейджърите вината е в бързата храна и видеоигрите.

Според доктор Дейвид Лудвиг, ендокринолог в детската болница в Бостън, новите лекарства за отслабване не трябва да ограничават немедикаментозните методи. "Особено при децата диетите и упражненията остават основната превенция и лечение на затлъстяването", пише д-р Лудвиг в доклад, публикуван в официалното издание на Американската педиатрична асоциация.

Снимка: iStock by Getty Images