Ударните диети ви оставят с повече мазнини на корема и по-слаби мускули, предупреждава ново изследване.

По време на изследването с плъхове бил намален приемът на калории. Те не само увеличили обиколката си, а мускулите им отслабнали.

Още по притеснително е, че изследователите наблюдавали хиперсекреция на хормона, който повишава кръвното налягане.

Екипът от университета в Джорджтаун, предупреди, че комбинацията  от повишено кръвно налягане и коремни мазнини може да доведе до опасни рискове за здравето в дългосрочен план, като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

За изследването екипът раздели женски плъхове на две групи - при едната калориите били намалени, а при другата диетата останала непроменена.

При първата намалили приема на калории с 60%, еквивалентът е човек, който приема 2000 килокалории, да започне да приема 800 килокалории.

След три дни на понижен прием на калории теглото на плъховете било по-ниско, но диетата причинила разстройства в цикъла на плъховете. Много от метаболитните функции намалели, в това число кръвното налягане, сърдечният ритъм и кръвното налягане.

Когато плъховете се върнали към нормалната си диета, цикълът се възстановил и другите функции придобили обичайния си ритъм. Изследователите открили, че три месеца след нискокалорийната диета плъховете имали повече коремни мазнини, отколкото тези, които се хранели с обичайната диета.