Рибата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на фетуса. Но някои видове риби, като рибата меч, акулата и скумрията, са с високо съдържание на живак, който може да причини неврологични увреждания, съобщи ЮПИ.

Ново изследване обхванало 805 двойки майка-дете в 5 европейски страни. По време на бременността им жените били интервюирани за консумацията им на риба и били изследвани за излагането им на живак.

Когато децата им били на възраст между 6 и 12 години, било преценено метаболитното им здраве. То включва някои фактори, като обиколка на талията, кръвно налягане и ниво на кръвната захар.

Учени от Южнокалифорнийския университет установили, че децата, чиито майки консумирали риба между 1 и 3 пъти седмично по време на бременността си, е по-вероятно да са с по-добро метаболитно здраве в сравнение с връстниците си, чиито майки похапвали риба по-малко от веднъж седмично. Благотворният ефект обаче намалява, ако майките консумират риба повече от 3 пъти седмично по време на бременността си.

"Рибата е важен източник на хранителни вещества и консумацията ѝ не трябва да се избягва. Бременните обаче трябва да се придържат към консумация на една до три порции риба седмично поради потенциалното й заразяване с живак и други устойчиви органични замърсители", поясниха учените.

Никос Стратакис от екипа отбеляза, че честата консумация на риба може да е свързана с излагане на живак, предава БТА.

огато жени ядат риба повече от 3 пъти седмично, е възможно излагането на замърсител да е като противовес на благотворния ефект, който се наблюдава при по-малката ѝ консумация", каза той.