Въглехидратите са най-важната част от храната в диетата на един спортист. Въпреки това съществува едно погрешно схващане, че всички въглехидрати са вредни. Всъщност има много видове здравословни въглехидрати като плодовете, зеленчуците и семената, които трябва да присъстват в ежедневния порцион на всеки един от нас.

Ето 5-те най-важни причини защо тези видове въглехидрати са полезни и защо не бива да се страхувате от тях и да ги избягвате!

1. Въглехидратите зареждат с енергия мозъка и мускулите.

Въглехидратите са основният източник на енергия за нашите мозъци и са най-бързият начин телата ни да произведат енергия. Въглехидратите играят същата роля за вашия организъм като горивото за автомобила ви. Както при автомобила, ние разполагаме с ограничено количество складирани въглехидрати в тялото и тъй като те ни поддържат по време на тренировките и спорта, е важно да консумираме достатъчно количество.

2. Не бива да пропускате консумирането на въглехидрати след тренировка.

Когато консумирате достатъчно въглехидрати през деня, това освобождава протеините да вършат основната си работа: да изграждат и поддържат мускулната маса. Ако ограничим въглехидратите, протеините ще са нужни като източник на енергия и няма да бъдат използвани за изграждането на стройни мускули.

Източник: Хербалайф

3. Въглехидратите трябва да съставляват основната част от диетата.

За спортистите една високовъглехидратна диета е необходима, за да могат да поддържат дневните нужди от тренировки и упражнения. Макар нуждите да варират при отделните индивиди и при различните видове спорт и натоварване, въглехидратите винаги трябва да съставляват по-голямата част от калориите.

4. Въглехидратите преди тренировка ще подобрят представянето ви.

Приемайте подходящи въглехидратите 1-2 часа преди тренировка и това ще допринесе за подобряването на физическите ви резултати.

Преди тренировка избирайте закуски, които са лесни за храносмилане, като банан, английски мъфин с конфитюр или гранола барче.

5. Въглехидратите подпомагат възстановяването.

Консумирането на въглехидрати след тренировка помага за попълването на енергийните запаси, които току-що са били изразходвани по време на интензивните упражнения.

Мускулите се нуждаят от протеини и въглехидрати, за да се възстановят правилно и да станат по-силни.

Прочетете тази статия, ако искате да научите повече за изчисляването на въглехидратите и макронутриентите.


Материалът е предоставен от Herbalife Nutrition.