Едва ли има родители, които да не знаят, че за децата им е много по-полезно да прекарват времето си на открито, но вероятно малцина са запознати с аргументите на това твърдение. Затова сега ще хвърлим светлина по въпроса с няколко научно доказани факта, които обясняват безценните ползи от игри на чист въздух, както и ще дадем чудесни предложения за забавления, които могат да бъдат практикувани навън.

Ползи за здравето от игрите на открито

За зрението

Днес късогледството при децата е доста често срещано явление. Ако се питате защо е така, то проучванията показват, че един от ключовите фактори за увреждане на зрението е, че децата в наши дни прекарват все повече време на закрито, при изкуствено осветление.

Ярката естествена светлина помага на зрението на подрастващите да се развива правилно, при поддържане на правилното разстояние между лещата и ретината, разбира се.

За добрия сън

Играта на открито насърчава здравословния сън. Проблемите в това отношение при децата могат да се дължат на факта, че неговите циркадни ритми (циклични колебания в интензивността на различни биологични процеси, свързани с промяната на деня и нощта) са нарушени. В случаите, когато подрастващите прекарват твърде много време на закрито, тялото не получава достатъчно естествени светлинни сигнали. Проучванията показват още, че ранното събуждане и прекарването на повече време на чист въздух чувствително подпомага изграждането на правилния режим на детето и може да му спести много проблеми, свързани със съня.

За общото физическо и психическо състояние

Въздухът дава живот на човека. Заключвайки се в някоя стая, трудно бихме могли да се почувстваме бодри и енергични.

Много родители може би ще си помислят, че при сегашното състояние на въздуха в градовете, няма особено голямо значение дали детето ще играе навън, или на закрито. Това мнение обаче е абсолютно погрешно. Многобройните изследвания ясно доказват, че въздухът в закритите помещения обикновено е поне 2-5 пъти по-замърсен от въздуха на улицата, дори и когато става дума за най-големите градове. Затова децата трябва да са навън винаги, когато това е възможно.

За концентрацията

Игрите на открито са много важни за подобряване на концентрацията. Учените са открили, че естествената зеленина, върху която детето по един или друг начин фокусира вниманието си при излизанията си навън, може да намали симптомите на ХРНВ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). А това е една много добра причина да се разхождате по-често с детето си в парка.

За намаляване на стреса

Контактът с природата за хората играе важна роля за развитието на детето. То трябва да изследва света и да разбере съществуващите взаимоотношения. Околната среда може да повлияе изключително благоприятно върху психиката му - природата успокоява и дава сила.

Известно е, че играта навън намалява значително нивото на стрес. За съжаление, все повече деца днес редовно се сблъскват със стресови ситуации. Проучванията показват, че зелените пространства могат значително да намалят нивото на стрес при подрастващите. Затова ги насърчавайте да играят навън по-често, както и се погрижете да украсите дома си с повече зелени растения.

Подходящи забавления за деца, които насърчават прекарването на повече време на открито

Съществуват много играчки, които могат бързо да премахнат скуката, особено през летните месеци, когато навън времето е топло и страхотно за игра.

Колелета, тротинетки и возила

В момента на пазара има огромно разнообразие от скутери, колелета, тротинетки и други, а сред такова многообразие всеки родител без проблем би могъл да намери модел, който да отговаря на всички изисквания - възраст, качество, цена и така нататък. Ако притежава някое от гореизброените возила, детето може да се забавлява с тях в компанията на свои връстници, но и само. А това дава още повече възможности за насърчаване играта на открито. Освен това, подобни игри способстват за по-доброто развитие на мускулатурата и общо укрепване на целия организъм.

Също така е доказано, че спортните занимания въздействат чудесно върху мозъчната дейност, като стимулират функциите на мозъка и увеличават способностите за концентрация при децата. Затова и педагози и психолози препоръчват на учащите се да практикуват някакъв вид спорт, за да се чувстват тонизирани и да се справят по-добре със заучаването на нови знания и умения.

Водни пистолети, топки и други играчки за игри навън

На открито децата се чувстват по-освободени и по-щастливи. Затова и винаги са готови да получат нова информация и с удоволствие я възприемат. Съществуват достатъчно много забавления, които са в състояние не само да предизвикат куп радостни емоции, но и да помогнат на детето да се обучава. Така например водните пистолети са с доказано положително влияние върху уменията за концентрация, а също така помагат и за подобряване на фината моторика, стимулират двигателната активност и понеже обикновено се практикуват в компания, отлично стимулират социалните умения на децата.

Същото се отнася и за всички играчки, предназначени за игра в пясъка. Те на свой ред също помагат за подобряване на сръчността и насърчават малките да играят ролеви игри, които да развиват и обогатяват речта им. Изработването на различни сгради или фигури от пясък пък е чудесна възможност за развитие на креативното мислене и демонстрация на творческите заложби.

Ето защо, при всяка възможност осигурявайте на децата повече време, прекарано на открито. Не мислете за него като за пропилени напразно часове, защото това не е вярно. То е много по-важно за здравето и психиката на децата, отколкото бихме могли изобщо да си представим!