Докладът за здравословното състояние на населението в 27-те страни членки на Европейския сюъз показва, че 52 процента от възрастното население страда от наднормено тегло или затлъстяване. Авторите на доклада изтъкват като причина недостатъчната физическа активност и масово достъпните високоенергийни, захарни и мазни храни.

Експертите припомнят, че затлъстяването е свързано с повишен риск от болести като диабет, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и някои форми на рак.

И въпреки че засяга населението като цяло, проблемът с излишното тегло е по-сериозен сред по-бедната и по-необразованата част от него, както и сред жените.

Въпреки това, като цяло европейците сега са по-здрави, отколкото преди 30 години, и живеят средно с шест години по-дълго. Според доклада към 2010 г. средната продължителност на живота в Европейския съюз е била 75,3 години за мъжете и 81,7 години за жените. Сред жените в Европа най-дълго живеят французойките - средно 85 години - с осем години повече от българките и румънките.