Специалисти от университета на Мичиган са установили в експерименти с кръгли червеи, че ниските температури и подправката уасаби активират генетичен процес в мастните клетки и невроните, който удължава живота им.

Въпросната "генетична програма" съществува и при хората. Това е накарало учените да спекулират как тя може да забави процеса на стареене. Отдавна е известно, че студенокръвните животни живеят по-дълго в хладни условия. Точната причина обаче не е била добре изяснена. Данните от изследването на американските учени показват, че става въпрос за активен процес, контролиран от гените.

Специалистите са установили, че студеният въздух активира рецептор, известен като канал TRPA1 в нервните и мастните клетки на кръгли червеи (нематоди). Каналът TRPA1 предава калций в клетките и достига до ген, свързан с дълголетието. Освен ниските температури, подправката уасаби също активира канала TRPA1.

"Това увеличава интригуващата възможност излагането на студен въздух или фармакологичната стимулация на чувствителната към студа генетична програма да допринася за дълголетието при бозайниците", пишат изследователите в сп. "Cell". "Може би по-често трябва да хапваме суши през зимата", казват в заключение специалистите, цитирани от БТА.