Това показват проучванията на международни експерти, публикувани в "Journal of Sleep and Sleep Disorders". Бананите са отличен източник на магнезий и калий, които предпазват от мускулни спазми през нощта. Хората могат да си спестят болезненото среднощно събуждане, ако на вечеря хапнат банан, особено след тежко физическо натоварване или интензивна тренировка.

Черешите са природен източник на мелатонин - хормон, който регулира съня. Консумацията на череши преди лягане помага на хората да заспиват по-лесно и бързо.

Богатото на омега-3 мастни киселини ленено семе също е отлично средство за повишаването на нивата на мелатонина. Доказано е също, че омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на тревожността, депресията и стреса - водещи причини за безсъние. Според някои проучвания недостигът на калций в храненето предизвиква смущения в съня, като се свързва най-вече с липсата на качествен дълбок сън.

В този случай пръв помощник са млечните продукти. Овесът е добър източник на триптофан - аминокиселина, въздействаща върху съня. Купичка овесени ядки на вечеря ще помогне на страдащите от недоспиване да си осигурят качествен дълбок сън.