Внезапната смърт на Гандолфини и прочутата му професионална етика обаче разкриват смазващата действителност за много актьори, които понасят силен физически и психически стрес заради работата си.

Причината за смъртта на Джеймс Гандолфини предстои да бъде уточнена след днешната аутопсия в Рим. Според съобщенията актьорът е починал от сърдечен удар.

Гандолфини неведнъж е говорил за изтощителните за здравето практики и ритуали, на които се е подлагал през осемте си години като Тони Сопрано. Героят - лесно избухлив и объркан мафиотски бос от Ню Джърси, в хитовия сериал "Семейство Сопрано" се обръща за помощ към психиатър, за да се справи с пристъпите на паника и депресията, породени от стреса в работата му и проблемите в детството.

Джудит Орлоф, психиатър от Лос Анджелис, сред чиито клиенти има много актьори, описва понасяния от тях стрес като "смъртоносен" и често изразяващ се в зависимости като дрога, алкохол или секс, в неспазване на лекарските препоръки. "Нивата на стрес сред актьорите са изключително високи, което означава, че в телата им постоянно бушуват адреналин и кортизол. Това води до отслабване на имунитета и повишен риск от всякакъв тип здравословни проблеми, тревожност и депресия", казва Орлоф за Ройтерс.

Не е известно Джеймс Гандолфини да е имал здравословни проблеми. През 2002 г. негов представител потвърждава за "Ню Йорк дейли нюз" и други медии, че в миналото актьорът се е борил с наркотична зависимост. Теглото му обаче, отличителна характеристика на героя му Тони Сопрано, е било проблем. Джеймс Гандолфини е споделял, че постоянно е трупал килограми през 86-те епизода, в които играе мафиотския бос, както и след края на сериала през 2007 г. През 2009 г. Гандолфини казва в интервю за сп. "Венити феър", че навремето се е описвал като 118-килограмов Уди Алън. "Сега вече съм 130-килограмов Уди Алън", заявява актьорът.

Хората от обкръжението на Джеймс Гандолфини го описват като отдаден на професията си актьор, който често остава "в образ" и след края на снимките. Той например настоява да носи тежката хавлия на Тони Сопрано дори под жежките светлини на прожекторите в студиото.

"Джеймс трябваше да вникне дълбоко в психиката на Тони, за да го изиграе по добре познатия начин. Ролята беше твърде изтощителна физически", казва Брет Мартин, автор на книга "Трудни мъже".

Актьори като Гандолфини, които канализират навиците и психологията на героите си, изпитват затруднения с излизането от образ. "Имали сме пациенти, които дори развиват болестите на героите си. Тези актьори са толкова креативни, толкова талантливи, че се сливат с образите, които пресъздават. Под маската на Тони Джеймс Гандолфини беше симпатичен и мил човек. По един или друг начин обаче той винаги щеше да остане Тони, което за него беше бреме", казва Джудит Орлоф.