По случай празника на принц Филип и началото на тридневните чествания за 90-ия юбилей на кралица Елизабет Втора, от Бъкингамския дворец разпространиха официален портрет на съпружеската двойка. Портретът е шестият и последен от серия, заснета от известната фотографка Ани Лейбовиц в замъка Уиндзор, съобщават от БТА.

Вижте снимки на Филип и семейството му >>

Принц Филип прекара вечерта преди рождения си ден в компанията на звезди от поредицата за Джеймс Бонд, отбелязвайки 60-годишнината от учредяването на Международната награда на херцога на Единбург. На тематичното градинско парти в имението Стоук парк, Бъкингамшър, присъстваха бившият Бонд сър Роджър Мур, Джуди Денч, Джейн Сиймор и др. (в галерията).

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и понастоящем е член на Британското кралско семейство. Син е на принц Андрей Гръцки и Датски и на принцеса Алис Батенберг. Принц Филип участва активно във II-ата световна война на служба във военноморския флот на Великобритания. Той сключва брак с бъдещата кралица Елизабет II през 1947 година. След сватбата получава титлата принц Филип, херцог на Единбург.