Джеймс Каан, номинираната за "Оскар" звезда от филмите "Кръстникът", "Мизъри" и "Елф", почина на 82-годишна възраст. Роден в Бронкс през 1940 г., през 70-те години на миналия век той се превръща в мъжествен актьор. През 90-те години се завръща в светлината на прожекторите като актьор, способен да придаде сериозност и заплаха на широк спектър от роли.

Ето някои от най-запомнящите се негови изпълнения на екрана.

El Dorado (1967)

Каан е само на 27 години, когато играe комарджия Мисисипи в уестърна на Хауърд Хоукс. И все пак той се справя отлично с опитни звезди като Джон Уейн и Робърт Мичъм.

Embed from Getty Images

Brian's Song (1971)

Първоначално Каан не желае да заснеме този прочут телевизионен филм за Брайън Пиколо, футболист на Чикаго Беърс, който на 26-годишна възраст е покосен от неизлечимо раково заболяване.Но решението му да го заснеме е оправдано, когато е номиниран за наградата "Еми" заедно с Били Дий Уилямс.

The Godfather (1972)

За ролята си на изменчивия Сантино "Сони" Корлеоне в епичния портрет на организираната престъпност на Франсис Форд Копола той получава единствената си номинация за "Оскар". Каан се превъплъщава за кратко в тази роля две години по-късно в ретроспективна сцена в края на "Кръстникът": Част II.

Embed from Getty Images

The Gambler (1974)

Актьорът смята, че тази драма за професор по литература, който се бори с пристрастяването си към хазарта, е един от любимите му филми, въпреки че по време на снимките е влязъл в конфликт с режисьора Карел Рейш. Филмът, свободно базиран на новелата на Фьодор Достоевски от 1866 г., е преработен през 2014 г. с Марк Уолбърг в главната роля.

Funny lady (1975)

В това музикално продължение на филма "Смешно момиче" от 1968 г. Каан се превъплъщава в ролята на шоумена Били Роуз. Той не само е номиниран за "Златен глобус", но и получава златна плоча за участието си в саундтрака.

Embed from Getty Images

Rollerball (1975)

Атлетизмът, който Каан проявява като студент в Мичиганския държавен университет, му е полезен за ролята на Джонатан Е във футуристичния трилър на Норман Джуисън, чието действие се развива в свят, в който спортът е буквално въпрос на живот и смърт.

Embed from Getty Images

 A Bridge Too Far (1977)

Каан има сравнително малка роля в епоса на Ричард Атънбъро за Втората световна война, но все пак оставя следа в ролята на старши сержант, който отказва да остави свой другар да умре под негова охрана, дори ако това означава да извади пистолет срещу безпомощен медик.

Misery (1990)

Кати Бейтс може и да е спечелила "Оскар" за работата си в тази адаптация по Стивън Кинг, но публиката съчувства на писателя на Кан Пол Шелдън, който се превръща в прикован към леглото пленник на своя "фен номер едно".

Mickey Blue Eyes (1999)

Миналото на Каан Корлеоне го прави идеален за ролята на Франк Витале, нюйоркски мафиот, който не е особено впечатлен, когато дъщеря му се сгодява за британски аукционер.

Elf (2003)

Новото поколение научи за Каан, когато той бе избран за бащата на Уил Феръл в тази сезонна комедия за човек, отгледан на Северния полюс, който пътува до Ню Йорк, за да намери биологичния си баща. Фантазията на Джон Фавро също така събра актьора с Ед Аснър, с когото 36 години по-рано участва в "Ел Дорадо".

Embed from Getty Images