Повече от 24 часа след като бе излъчено интервюто на Опра Уинфри с британския принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, продължават реакциите от политици, видни фигури и медии на чутото в този разговор, обобщават Ройтерс и Франс прес.

В САЩ очаквано отзивите се съсредоточават върху твърденията на Меган за смут в кралската фамилия относно цвета на кожат ана детето им с Хари.

Говорителката на Белия дом Джен Саки приветства куража на двойката да прояви такава откровеност.

Най-малкото дете на покойния правозащитния Мартин Лутър Кинг - Беренис Кинг, припомни, че да си член на кралско семейство, не те предпазва от опустошението и отчаянието, причинени от расизма.

Цветнокожата поетеса Аманда Горман, прочела затрогваща поема на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън, заяви, че Меган е била най-голямата възможност на британската корона да се промени, да се обнови, да се помири с новата ера, но тя е пропуснала този шанс за промяна.

В самата Великобритания обаче коментарите са по-сдържани, а темата за расизма не е в центъра на вниманието. 

Премиерът Борис Джонсън припомни, че винаги е изпитвал най-голямо възхищение към кралицата и нейната обединяваща роля в страната и в Общността на нациите. Що се касае до останалото, до всички въпроси, свързани с кралското семейство, той припомни, че досега изобщо не ги е коментирал и няма да го направи и този път.

Дружеството на издателите - британска медийна организация, припомни, че британските медии не са тесногръди и сляпи фанатици, както намекнаха Хари и Меган, и че те няма да изоставят жизненоважната си роля да държат сметка на богатите и влиятелните.

Националната британска гореща линия за превенция на самоубийствата каза, че споделяйки личния си опит с кризата, през която е преминала и която е превъзмогнала, херцогинята на Съсекс е напомнила на всички, че те не са сами и че има помощ на разположение.

А що се касае до Бъкингамския дворец, не се очаква от негова страна да има незабавен отговор на интервюто, посочва Ройтерс.