Новината за оттеглянето на Брус Уилис по-рано тази година предизвика вълни от недоволство в Холивуд и сред легионите фенове на актьора.

Дори пенсионирането обаче не попречи на Уилис да отпразнува 34-ата годишнина на "Умирай трудно", като се върне на върха на "Накатоми плаза" - както е във филма, или "Фокс Плаза", както е в реалния живот. В чест на класическия екшън филм, Уилис и съпругата му Ема Хеминг се отправиха към мястото - на покрива на небостъргача.

Споделяйки видеото, което започва с клип на Брус, който гледа от върха на площада, Ема коментира: "Накатоми Плаза 34 години по-късно".

Краткият клип е съставен от редица кадри от "Умирай трудно", в които Джон Макклейн бяга от лошите, стреля по различни обекти и като цяло кара всички да изпитват носталгия и да искат да изгледат филма отново още сега.

Екшън трилърът от 1988 г. разказва за нюйоркският полицай Джон Маклейн, който посещава съпругата си в службата й, в навечерието на Коледа, за да се помирят след незначителни проблеми помежду им. Той се присъединява към нея на празнично офис парти в "Накатоми Плаза", седалището на японската компания, в която тя работи. Когато сградата е превзета от група терористи, водени от Ханс Грубер (Алън Рикман) почти всички са взети за заложници - само Джон е извън обсега им и трябва да спаси хората. Това е големият пробив на Брус на големия екран, успехът на филма води до четири продължения.

През 2007 г. Уилис казва пред издание "EW", че желанието да направи филм, който да отговаря на първия, е това, което непрекъснато го привлича към ролята:

"Първият филм винаги ми е бил любим и винаги съм искал да се върна и да направя друг, който да се опита да отговори на него", казва той. 

"Да направя един "Умирай трудно" от старата школа с каскади от старата школа, който да е пренесен и в 21-ви век и който да може да говори за тероризма във времето след 11 септември и да не се страхува да каже думата "терорист".

След диагностицирането на афазията, което доведе до отказването на Уилис от актьорската кариера, той и неговото творчество бяха оценени многократно и това бе признато от семейството в съобщение. В публикуваното тогава изявление се казва:

"Това е наистина труден момент за нашето семейство и ние сме много благодарни за вашата непрестанна любов, съчувствие и подкрепа. Преминаваме през това като силна семейна единица".

Известен с ролите си на екшън герой още от началото на кариерата си, Брус Уилис се погрижи да си отиде с гръм и трясък, като се снима в не по-малко от 21 филма през двете години, предшестващи обявяването на оттеглянето му. След като осъзна, че кариерата му скоро ще приключи, Уилис се погрижи да изиграе колкото се може повече роли.

Това обаче предизвиква известни спорове, когато наградите "Златна малинка" решават да посветят цяла категория само на Уилис, включвайки всички негови филми през 2021 г. като номинации. Разбира се, след като стана ясно защо Уилис се е появявал в толкова много филми един след друг, "Златна малинка" направиха изявление, с което оттеглиха наградата и поднесоха извинение за създаването на категорията.

Снимка: Официален профил в Instagram