Оцелялата от Холокоста Това Фридман стана звезда на TikTok на 85 години, благодарение на 17-годишния си внук Арън Гудман, предават световните агенции.

В семейната всекидневна в Мористаун, Ню Джърси, той записва и публикува кратки видеоклипове от спомените на баба си за живота й през 1944 и 1945 г. като шестгодишно дете в Аушвиц, нацисткия лагер за унищожение в Полша.

Снимка: БТА

И нейните преживявания преди и след концентрационния лагер. Видеоклиповете в нейния акаунт на www.tiktok.com/@tovafriedman са събрали 75 милиона гледания, откакто дуетът баба внук започнал да ги публикува. 

Снимка: БТА

Това Фридман отдавна е известна на обществеността като най-младата оцеляла от Аушвиц.  Това Фридман била само на шест години, когато е разделена от баща си от нацистите и татуирана с номер, с който израснала, мислейки, че е нейното име - A27633.

Посветила е живота си на повишаване на осведомеността за жестокото насилие, което са претърпели тя и милиони други, и написа книга за преживяното от нея, наречена "Дъщерята на Аушвиц". 

Тя е едно от 5000-те еврейски деца, живеещи в полския град Томашов, близо до Лодз, които са изпратени в нацистки трудов лагер.

Това нарече писането на книгата "катарзисно преживяване", "дълбоко разтърсващо", но "много важно", защото не иска светът да забрави. Това каза, че все още помни сълзите на баща си.

За татуировката си си спомня: "Не знаех никакви числа, защото не бях ходила на училище. Не можах да разбера думата, така че трябваше да запомня нещо, като го чуя. Беше много страшно" . Това продължи да обяснява, че въпреки че много оцелели са избрали да премахнат татуировките си, след като са били свободни, тя е избрала да запази своите.

Разплаквайки се преди време в интервю, тя обясни: "Бях само на 12, но си спомням, че казах, че ако тук е добре да я имам, няма да го махна. Дори тогава почувствах, че трябва да споделя това. През 50-те години никой не искаше да чуе за това, но исках да го споделя със света, за да види какво се е случило". 

Тя разкри, че жената, която й направи татуировката, казала, че ще й даде "малък" и "чист" номер, така че ако оцелее след изпитанието, да може да "го покрие с риза".

Фридман е преподавател, академик, има четири деца.