Известният германски актьор Ларс Айдингер превърна тялото си в четка и изрисува монументално платно, което се продава на търг онлайн за 149 000 евро, съобщи "Дойче веле".

Картината е създадена за няколко дни. Айдингер е известен с ролята на Николай от филма "Матилда" и с участието сериала "Вавилон Берлин".

От години той е свързан и сътрудничи с германската хип хоп или електропънк група от Хамбург "Дайхкинд", като се снима в няколко от клиповете на групата.

За последното й турне "Keine Party", което започва през февруари миналата година преди началото на пандемията, Айдингер участва в създаването на необичайния декор - картината "Сътворението на Ларс" с площ около 170 квадратни метра.

Тялото му, окачено на въже и потопено в синя боя, се превръща в художническа четка, която нанася краски върху платното по волята на движенията на актьора. Пърформансът е по идея на музикантите от групата.

Картината е вид съвременна интерпретация на "Сътворението на Адам" от Сикстинската капела. Запис на творческия акт може да се види в платформата Vimeo.

Произведението е изложено на търг за 149 000 евро на сайта www.startnext.com заедно с други лотове в рамките на кампания за набиране на средства в подкрепа на служителите, които работят за групата по време на турнета и концерти, съобщава арт списанието "Монопол". Заради пандемията тези хора от месеци са без работа и имат нужда от финансова подкрепа.