Майкъл Джей Фокс получи почетен "Оскар" за борбата си срещу болестта на Паркинсон, предава задоеканската преса. Артистът, нашумял през 80-те години на миналия век с ролята си в "Завръщане в бъдещето", е помогнал за набирането на 1,5 млрд. щатски долара.

Актьорът беше диагностициран със заболяването на 29-годишна възраст. Той прекрати своята кариера в Холивуд, а през 2000 г. основа фондация на свое име, чиято цел е набиране на средства за търсене на лечение.

Майкъл Джей Фокс получи почетния "Оскар" на церемония, на която присъстваха холивудски звезди от ранга на Том Круз и Дженифър Лорънс. Канадецът, който сега е на 61 години, каза, че най-трудно при диагностицирането му е било да приеме да живее с несигурността.

Снимка: Getty Images

"Не знаех дали публиката ще се смее, ако знае, че страдам", разкри той и допълни, че е крил заболяването си години наред.

Звездата от фантастичната приключенска комедия, режисирана от Робърт Земекис, получи хуманитарната награда "Джийн Хершолт" на Академията за филмови изкуства и науки от своя приятел Уди Харелсън.

"Той превърна тежката си диагноза в смела мисия", каза Харелсън на церемонията.

Юзан Палси, Даян Уорън, Питър Уеър и Майкъл Джей Фокс

Снимка: Getty Images

Лауреати на почетни призове станаха също авторката на песни Даян Уорън, номинирана за Най-добра песен цели 13 пъти, без да получи "Оскар", австралийският режисьор Питър Уеър, сред чиито филми е "Общество на мъртвите поети", и режисьорката Юзан Палси, предава БТА. Палси е първата чернокожа жена, режисирала филм за голямо холивудско студио.

Снимка: Getty Images