Киану Рийвс свири на живо на сцената с "Dogstar" по време на фестивала "BottleRock Napa Valley 2023" на 27 май в Напа, Калифорния. Басист на бандата от 1991 година до 2002 година, а след това събирайки се по поводи, той ни подсети да разгледаме и други негови колеги актьори, подвизаващи се и в света на музиката. "Надявам се да дойдат да чуят музиката ни, защото са ме харесали във филмите, но и да харесат след това и как свирим", споделял е той. 

Джони Деп, както е известно също обича да се замества в музикални проекти с китарата си - с покойния Джеф Бек и с "Hollywood Vampires".

Снимка: Getty Images

Джеф Голдбулм освен, че ни кара да се наслаждаваме на актьорските му умения, радва и с музикалния си талант. Звездата от "Мухата" и "Джурасик парк" е и джаз пианист. Той и неговата група, "Mildred Snitzer Orchestra", вече издадоха два джаз албума.

Преди Скарлет Йохансон да влезе в киновселената на "Marvel" като Черната вдовица, остави отпечатък и в историята на музиката. Още през 2008 г., когато все още беше в началото на кариерата си, Йохансон издаде албума "Anywhere I Lay My Head". Това, което прави този албум особено необичаен е, че 10 от песните в него са кавъри на Том Уейтс. Да, звучи невероятно, ако знаете той как звучи и гласовете им, естествено, никак не си приличат.

Ръсел Кроу, носител на "Оскар" и участник в много хитови филми е музикант толкова дълго, колкото и актьор. През 80-те години той създава група, наречена "Roman Antix", която по-късно се прекръщава на "30 Odd Feet of Grunts". Австралиецът е бил фронтмен на рок бандата.

Музикалната кариера на Били Боб Торнтън също е сериозна - издава четири солови албума през 2000-те, като член на група, наречена "The Boxmasters".

Брус Уилис, който се оттегли от прожекторите заради деменция, имаше даже алтер его в музиката - наричаше се Бруно. Преди да се стане голяма филмова звезда, Уилис се пробва  в музиката. През 1987 г. той издава албума "The Return of Bruno". През 1988 г. участва в "Умирай трудно".

Джо Пеши през 60-те години свири на китара в някои групи и всъщност издава албум, наречен "Little Joey Sure Can Sing!". По онова време той беше обявен за Джо Ричи. Тогава Пеши се захваща с актьорството и очевидно това му се отрази по-добре. В крайна сметка Пеши използва славата си на филмова звезда, за да получи шанс да се отдаде на музикалната си страст.

Наред с прекрасните си актьорски изпълнения, Райън Гослинг участва в банда - "Dead Man"s Bones" е рок/даркуейв група, която е издала един студиен албум. В албума има и детски хор.

Мини Драйвър се превърна в забележителна актриса през 1997 г. благодарение на двойния удар на "Grosse Pointe Blank" и огромния хит "Good Will Hunting". През 2004 г. прави своя музикален дебют с албума "Everything I"ve Got in My Pocket". Тя имаше няколко незначителни хита в Обединеното кралство, но привлече по-малко внимание в САЩ.

Джулиет Люис се е появява във филми като "Whip It" и "Natural Born Killers", но има музикална жилка, която я тегли и към микрофона. Луис беше фронтдама на групата "Juliette and the Licks", която издаде три албума.

Хю Лори от време на време свиреше на пиано в скеч шоуто, което му помогна да се сдобие със слана в Англия, "A Bit of Fry and Laurie". Въпреки това, малко хора извън Америка са познавали Лори като нещо различно от д-р Грегъри Хаус в продължение на много години. За тях първата среща с музикалната дарба Лори е с неговия албум от 2011 г. "Let Them Talk". Всъщност оглави блус класациите в Съединените щати, но колко от колко хора следят блус класациите... 

Разбира се, трябва да споменем Джаред Лето и "Thirty Seconds to Mars" - Джаред и неговият брат Шанън сформират групата през 1998 г., първоначално като сътрудничество между двамата братя. Свириха и у нас преди години. 

Вокалните способности на Джеф Бриджис блеснаха във филма от 2009 г. "Crazy Heart", за който той спечели "Оскар" за най-добър актьор, но той издаде първия си албум, "Be Here Soon", почти десетилетие по-рано, през 2000 г. Вторият му стана факт през 2011 г., след като подписа с "Blue Note Records".

Джеки Чан не само пее, но и е продуцирал общо 20 албума в хода на кариерата си. Много от песните на Джаки са включени във филмите му, включително версия на "I'll Make a Man Out of You" за изданието на "Mulan" в Китай.