Шотландският актьор Алан Къминг обяви, че е върнал Ордена на Британската империя заради "токсичността на империята", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той получи отличието през 2009 г. за творческата си работа, както и "за активна дейност за равни права на представителите на хомосексуалната и лесбийска общност".

В публикация в Инстаграм актьорът от сериалите "Инстинкт" и "Добрата съпруга" пише, че макар да е "невероятно благодарен", че е бил в списъка на отличените през 2009 г. по повод рождения ден на кралица Елизабет Втора, наскоро е променил мнението си.

"Смъртта на кралицата и последвалите разговори за ролята на монархията и особено за начина, по който Британската империя се е облагодетелствала за сметка (и смъртта) на коренното население по света наистина ми отвориха очите", казва Къминг, който има и американско гражданство.

Той признава, че отличието е допринесло за каузата на ЛГБТ общността по времето, когато го е получил.

От Бъкингамския дворец не отговориха на запитване, отправено от Ройтерс.

Алан Къминг е носител на две награди "Тони" и е лауреат на отличието "Лорънс Оливие". Той получи американско гражданство през 2008 г.

Къминг споделя с последователите си в Инстаграм, че е върнал отличието навръх 58-ия си рожден ден, който е днес.

"Обясних причините и потвърдих голямата си благодарност за това, че изобщо съм бил отличен. Сега се връщам към това да бъда обикновения стар Алан Къминг", каза той.