Алек Болдуин твърди в съдебни документи, че договорът му за филма "Rust" го предпазва от отговорност за фаталната стрелба, при която загина операторката Халина Хъчинс.

Актьорът е ответник по няколко граждански дела, заведени включително и от съпруга на Хъчинс, която загина на снимачната площадка през октомври миналата година, когато холивудската звезда изстреля на репетиция бойни, патрони, вместо халосни. Освен че играе главната роля, Болдуин е и продуцент на лентата.

В арбитражна клауза срещу съпродуцентите, артистът иска да бъде призната "обща клауза за обезщетяване" в договора му, която според адвокатите му го предпазва от финансови искове във връзка с продукцията.

Алек е казвал, че е съкрушен от инцидента, но не мисли, че носи каквато и да е отговорност за него - казали са му, че револверът Colt.45 е безопасен. Освен това той твърди, че не е дръпнал спусъка.

Алек Болдуин

Снимка: АР/БТА

Властите в Санта Фе разследват инцидента и все още не са изключили възможността да повдигнат обвинения. Основен въпрос е как на снимачната площадка са се оказали бойни патрони.

В подадените документи адвокатите на Болдуин заявяват, че той е отговарял за творческата страна и не е наемал хората в екипа, които са били отговорни за осигуряването на безопасността на оръжието и спазването на процедурите.

Халина Хътчинс

Снимка: Getty Images

Матю Хъчинс, съпругът на убитата операторка, иска актьорът да понесе своята отговорност, защото той е стрелящият и е трябвало да провери какви са патроните.

Алек Болдуин настоява процедурните разходи и адвокатският хонорар да бъдат поети от продукцията, защото такъв е договорът му, предава БТА. Съпругът на Халина Хъчин иска "солидно" обезщетение и отказва споразумение.