По ирония първият филм, който Алек Болдуин изгледал през живота си, е "Завладяването на Дивия запад" през 1962 година. И поискал да е актьор. Вчера, снимайки уестърн, го сполетя трагедия, която беляза завинаги живота му. Той застреля операторката на "Rust" Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза.

Занаят

Започва кариерата си през 1979 г. по време на следването си в Драматичната школа на Нюйоркския университет, обучавайки се в театралния институт на Лий Страсбърг. През 1993 г. отново постъпва в Нюйоркския университет, за да завърши следването си, получавайки степен "Бакалавър по изящни изкуства", специалност "Драма".

Първото му телевизионно участие е в сапунената опера "Докторите" от 1980 г. Алек прави дебюта си на Бродуей през 1986 г. в "Loot". За ролята си на Стенли Ковалски от "Трамвай "Желание" получава номинация за награда "Тони" и номинация за "Еми" в телевизионната версия на продукцията. В киното първата работа е в "Forever Lulu". Има роли в повече от 40 филма зад гърба си. Някои от най-добрите му изпълнения са в "Сега и завинаги", "Пламъците на Мисисипи", "Авиаторът". През 1989 г. за малко да изиграе Батман, но ролята отива при Майкъл Кийтън.

Той има три награди "Еми", два Златни глобуса, седем отличия от "Гилдията на екранните актьори". През 2002 г. се появи и в култовия сериал "Приятели" като годеник на Фийби.

Снимка: Getty Images

Семейство

През 2020 година Алек и Хилария Болдуин кръстиха новородения си син Едуардо Пау Лукас Болдуин. В социалните мрежи двойката обясни, че това означава "пазител на мира".

Хилария роди петото им дете на 8 септември. То е рожба номер седем за 63-годишният холивудски актьор, който има и 25-годишна дъщеря, Айрлънд, от брака си с Ким Бейсинджър. С Хилария имат и момиченце от сурогатна майка, което е шестото им общо дете.

С дъщеря си Айрланд

Снимка: Getty Images

Актьорът, който работил като шофьор на автобус преди да завърши "Изящни изкуства" в Нюйоркския университет, се ожени за Хилария, инструктор по йога, през 2012-а.

Алек и Хилария

Снимка: Getty Images

Двойката има 8-годишна дъщеря, Кармен, и три момчета - 6-годишния Рафаел, 4-годишния Леонардо, 3-годишния Ромео, и едногодишният Едуардо. През 2019 г. Хилария преживя два спонтанни аборта. Малко след появата на Едуардо, те показаха, че имат и момиченце - Лучия и тогава хората се чудеха как толкова бързо след предното раждане са се сдобили с ново отроче, но те поясниха, че е от сурогатна майка.

С Хилария и децата им на премиерата на "Бебе бос", в който звучи гласът му

Снимка: Getty Images

Болдуин е най-големият от общо четирима братя и две сестри. Братята му -Дани, Стивън, Уилям, също са актьори. Те са отгледани в строга католическа вяра. Баща им Александър е бил учител и футболен треньор, а майка им Карол е била домакиня по време на детството им, после работи в благотворителния сектор. Сестра му Хейли е съпруга на канадския певец Джъстин Бийбър. Другата сестра Алая е известен модел. Всички са произлезли Джон Хауланд, пътник на "Мейфлауър" през 1620 г. И това прави братята 14-то поколение американци.

Снимка: Getty Images

Болдуин имаше честта да сподeля живота си с една от най-красивите актриси на Холивуд, вечен секссимвол - с Ким Бейсинджър бяха заедно от 1993 до 2002 година. Те двамата са известни като защитници на правата на животните и отглеждаха 11 кучета, 7 котки и един вълк.

Снимка: Getty Images

От 2011 година Болдуин е веган и симпатизира на Демократическата партия.

Преследваше го почитателка

През 2013 г. Алек Болдуин преживява на живо случките от култовия филм "Фатално привличане" с Майкъл Дъглас и Глен Клоуз. Канадската актриса Женевиев Сабурен го преследва по петите, не спира да тормози и жена му Хилария. Заради маниакалното й поведение беше осъдена на 210 дни затвор.

Това реши съдията Томас Мандълбаум. Той я обяви за виновна по всичките 5 провинения, които са й били повдигнати. Актрисата ги отхвърляше, твърдейки, че не е направила нищо лошо, а просто искала "да обърне страницата" след връзка с Алек Болдуин през 2010 г. Той обаче заявява, че канадката му е звъняла стотици пъти по телефона, като понякога плачела и го умолявала да си спомни за връзката им, а в други случаи била весела и му разказвала за бъдещи свои проекти с него.