Италианският оперен певец Андреа Бочели съди авиокомпания за луксозни чартърни полети, тъй като му е предоставила по-стар и по-шумен самолет от договореното за периода на турнето на изпълнителя в САЩ миналата година, предават чуждестранните медии.

64-годишният Бочели е завел делото през септември в съд в Ню Хемпшър. В иска си той твърди, че компанията "Private Jet Services of Seabrook" е нарушила условията на договора помежду им, тъй като екипажът на един от полетите предупредил изпълнителя и антуража му да очакват проблеми преди приземяване по време на полет от Калифорния до Кливланд.

Embed from Getty Images

В иска си тенорът настоява за обезщетение за сумата от 569 800 щатски долара, която платил за 15 полета, за сумата, която похарчил за алтернативни полети, за адвокатски услуги и за причинени вреди. Представител на авиокомпанията не е коментирал.

В иска се посочва, че според договора на Бочели с компанията, за турнето му в САЩ през ноември и декември миналата година той искал да наеме самолет от приемлива марка и година на производство, в най-добрия случай "не по-стар от четири години" и при специално изброени услуги на борда.

Embed from Getty Images

Адвокатът на италианския тенор посочва в съдебните документи, че Бочели се страхува да лети и че е чувствителен към повишения шум при по-стари самолети, който провокира тревожност у изпълнителя. Всеки път, когато Бочели наема самолет, командирът на полета е инструктиран да не съобщава какво е времето и да не споменава турбуленция, за да не се тревожи певецът, пише в съдебните документи.

В тях се посочва още, че авиокомпанията се е ангажирала да предостави за кратките полети в САЩ самолет Фалкон 2000LX, но за полета от Санта Ана, Калифорния до Кливланд, фирмата е предоставила Фалкон 2000, произведен през 1996 г. Стюардесата съобщила по време на полета, че се очаква твърдо кацане, предава БТА. Всичко това причинило на Бочели "тревожност и страх за безопасността му по време на последните двадесет минути от полета", се казва в иска.