Анджелина Джоли и баща й Джон Войт са преживели много възходи и падения във взаимоотношенията си, като в един момент връзката им буквално приключва и двамата не поддържат никакъв контакт в продължение на няколко години.  

Въпреки че в дуото "баща-дъщеря" е имало периоди на помирение, през цялата им обтегната семейна връзка са преживели много бурни моменти, които са довели до отчуждаване. Все пак за кратко започват отново да поддържат контакт покрай снимките на филма "Лара Крофт: Томб Райдър" през 2001 г., в който и двамата участват, но според самата Джоли малко след това отново прекъсват отношенията си.

"Вече не си говорим толкова много", каза звездата от "Changeling" пред "Vogue" през 2002 г., малко след участието си във филма за Лара Крофт.

Твърди се, че изневярата на Джон Войт, докато актьорът все още е женен за майката на Джоли Маршелин Бертран и последвалият им развод, също са били движеща сила зад отчуждението между баща и дъщеря, като през годините горчивината от предателството често кара Анджелина да отказва близост с родителя си. Въпреки че двамата са се сдобрявали в миналото, наскоро 84-годишният актьор отново публично разкритикува дъщеря си, заради нейните анти-израелски публикации.

Getty Images/Guliver Photos

Джоли е бивш специален пратеник на Върховния комисар на ООН за бежанците. Тя обвини Израел в "умишлено бомбардиране на деца, жени, семейства, лишени от храна, лекарства и хуманитарна помощ" в нарушение на международното право. В отговор Войт каза, че е "разочарован", че дъщеря му не разбира, че целта на Хамас е "да унищожи земята на евреите".

С дуото баща-дъщеря отново в противоречие, нека хвърлим поглед назад към бурната им връзка.

  • Войт признава, че е имал афера, докато е бил женен за майката на Джоли, Марчелин Бертран, преди двойката да се разведе, когато дъщеря им е била само на пет години

Войт и майката на Джоли Бертран сключват брак през 1971 г., като четири години по-късно на бял свят се ражда Анджелина Джоли Войт. Родителите й обаче се разделят, когато Анджи е едва 5-годишна.

Джон Войт и Анджелина

Снимка: Getty images

Години наред имаше спекулации за това какво е довело до развода, като носителят на Оскар в крайна сметка сам признава за изневярата си: "Имах афера и имаше развод. Имаше много болка и гняв", споделя той. Поради тази причина Джоли и нейният по-голям брат, Джеймс Хейвън, са отгледани предимно от майка си, като Войт се появява спорадично в живота на децата си - водейки ги на филмови премиери и обществени събития.

През 2020 г. актрисата написа статия за "The New York Times" за "Деня на майката", в чест на покойната си майка, която почина през януари 2007 г., на 56 години, след дълга битка с рак на яйчниците. В статията Джоли засегна развода на родителите си, признавайки, че това е една от причините тя и баща й да имат толкова трудни отношения.

"Когато баща ми имаше афера, това промени живота на майка ми. Това унищожи мечтата й за семеен живот. Но тя все още обичаше да бъде майка", написа актрисата, която като тийнейджър се бори с хранителни разстройства и самонараняване.

View this post on Instagram

A post shared by IloveAngie (@angelina75fanprofile)

"Джон Войт беше ужасен баща на Джоли тогава. Той изневери на майка й. Маршелин беше с разбито сърце. Тя ми каза, че Джон я е малтретирал емоционално. На Анджелина й беше трудно да расте с това, което се случваше. Тя изпитва много враждебност към баща си", казва приятел на родителите й.  

  • Войт обвинява собствения си развод за "проблемите с психичното здраве" на Джоли, с които тя се сблъсква след развода със съпруга й Били Боб Торнтън през 2003 г.

Говорейки с "Entertainment Weekly" през 2002 г., Войт твърди, че дъщеря му "никога не е била нормална" и казва, че това се дължи на начина, по който самият той се е държал в брака си. След това Войт обяви, че Джоли е отказала да говори с него и дори продължи законно да премахва "Войт" като фамилно име в полза на второто си име Джоли - което тя отдавна използва като сценично.

View this post on Instagram

A post shared by IloveAngie (@angelina75fanprofile)

Джоли отговори на коментарите на Войт в изявление, като каза: "Не искам да правя публично достояние причините за лошите ми отношения с баща ми. Ще кажа само, че като всяко дете, брат ми Джейми и аз бихме се радвали да имаме топла и любяща връзка с нашия баща. След всички тези години реших, че не е здравословно за мен да бъда около баща си, особено сега, когато нося отговорност за собственото си дете."

През 2007 г. холивудският актьор също сподели защо вярва, че децата му не го искат в живота си в интервю за People.

"Намирам за много сърцераздирателно, че децата ми искат да нарисуват лош портрет за мен. Чувствам, че това идва от неспособността им да се откажат от години програмиран гняв от тяхната майка, която разбираемо се почувства доста наранена, когато се разведохме", продължи той, добавяйки, че усеща, че негодуванието им към него нараства след смъртта на Бертран далеч.

  • През 2010 г. двойката направи крачка към помирение с помощта на тогавашния съпруг на Джоли Брад Пит.

Осем години след като Войт направи коментарите за психичното здраве на дъщеря си, двамата изглежда се помириха, като през 2020 г. дядото най-накрая се срещна с всичките шест деца на Джоли.

Според писанията тогавашният съпруг на Джоли е спомогнал за постигането на примирие между двамата, което започна през 2007 г. Полупримирението се случва след смъртта на майката на Джоли, като Пит я насърчава да протегне ръка на семейството си.

"Този един момент промени целия ми живот. Това върна дъщеря ми и семейството ми. Да се събера отново с моята Анджи е много ценно за мен“, заяви Джон.

"Мисля, че понякога трябва да се дистанцираш от връзки, които смяташ, че са нездравословни за теб. Но ние говорихме и ще се опитаме да се опознаем и може би да се опитаме да не бъдем тези баща и дъщеря, а да бъдем един за друг като приятели през следващите години", заяви Джоли в интервю.

  • Продължаваме напред: Джоли и Войт се сближиха през 2017 г. след смъртта на майка й и развода с Пит.

Джоли и Войт изглежда са се радвали на няколко години на помирение, като се твърди, че са се сближили в годините след смъртта на майка й.

Според "The Hollywood Reporter" през декември 2017 г. Джоли започнала да предприема стъпки, за повторно помирение с баща си след развода си с Пит година по-рано.

"Джон и аз се опознахме - сега чрез внуците му и намираме нова връзка. Имахме някои трудности, но чрез изкуството успяхме да говорим. Това е общ език", заявява Анджи.

Войт на свой ред похвали дъщеря си като родител, описвайки я през "US Weekly" като "много ангажирана майка".

"Тя го прави. Тя работи с тези деца. Тя им дава любов всяка секунда от деня им. Моля се за всички членове на семейството - също и за Брад. Всички ще се оправят. Това е", заяви Джон.

Джоли също разкри връзката на Войт с нейните деца, като каза пред "Vanity Fair" през 2017 г.: "Той беше много добър в разбирането, че те се нуждаят от дядо си в този момент. Снощи трябваше да направя терапевтична среща и той беше наблизо. Той знае правилото - не ги карай да си играят с теб. Просто бъди готин дядо, който е креативен, излизай и разказвай истории и чети книга в библиотеката."

  • Пукнатината отново ли се е отворила? Войт критикува Джоли за нейните анти-израелски коментари в скорошна публикация в Instagram.

Семейните връзки може да са били прекъснати отново, след като Войт разкритикува дъщеря си за нейните антиизраелски коментари. Припомняме, че Джоли критикува Израелските сили за отбрана за "умишлено" убиване на деца при въздушни удари в Газа.

Тя остро осъди отговора срещу терористичните атаки на Хамас от 7 октомври, при които загинаха 1400 души, повечето от които цивилни.

Войт, който се отказа от либералните си възгледи и оттогава се превърна в явен поддръжник на Републиканската партия, призова Джоли да преразгледа мнението си за ролята на Израел във войната.

На 4 ноември той публикува видео в Instagram, в което казва: "Израел беше нападнат от нечовешки терор върху невинни бебета, майки, бащи, баби и дядовци. Хамас и тази измама на управлението им унищожават собствения им народ."

В началото на ноември Джоли беше публикувала в Instagram, в която каза, че се чувства "болна и ядосана от терористичната атака в Израел", която причини "смъртта на толкова много невинни цивилни".

"Това, което се случи в Израел, е акт на терор. Но това не може да оправдае невинните животи, загубени при бомбардирането на цивилно население в Газа, което няма къде да отиде, няма достъп до храна или вода, няма възможност за евакуация и дори не има основното човешко право да пресече граница или да потърси убежище", Джоли добавен.

Актрисата продължи да осъжда "отказването на помощ, гориво и вода", тъй като "колективно" наказва всички хора, включително невинни цивилни и деца.