Апелативен съд в Калифорния възобнови прекратени съдебни искове на двама мъже, които твърдят, че Майкъл Джексън е упражнявал сексуално насилие над тях в продължение на години, когато са били момчета, предават задокеанските медии.

Състав от трима апелативни магистрати от щата реши в петък, че жалбите на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък не е трябвало да бъдат отхвърляни от по-ниско инстанционен съд. Според тях ищците могат основателно да твърдят, че две корпорации, собственост на покойния певец, посочени като ответници по делата, е трябвало да ги защитят.

Нов калифорнийски закон, който временно разширява обхвата на делата за сексуално насилие, позволява на апелативния съд да възобнови делата.

За втори път съдебните искове - подадени през 2013 г. от Робсън и от Сейфчък през следващата година - се връщат за разглеждане, след като вече са били отхвърлени. Двамата мъже станаха известни, като разказаха историите си в документалния филм на НВО от 2019 г. "Да напуснеш Невърленд" ("Leaving Neverland").

Съдия, който през 2021 г. отхвърли исковете срещу "MJJ Productions" и "MJJ Ventures" - корпорации, на които изпълнителят е бил едноличен собственик и акционер, заяви, че не може да се очаква от тях да защитават деца. Кралят на попа почина през 2009 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Апелативните магистрати от Калифорния обаче не са съгласни с това и смятат, че "корпорация... не е освободена от задължение да защитава деца, само защото е еднолична собственост на извършителя на насилието". Те разпореждат отмяна на решенията, постановени в полза на организациите.

Джонатан Стайнсапир, адвокат на наследниците на музикалната звезда, заяви, че клиентите му са "разочаровани".

Съдии "многократно отхвърляха тези дела в последното десетилетие, тъй като законът го изискваше", заяви той в имейл до Асошиейтед прес. "Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен по тези обвинения, които противоречат на всички достоверни доказателства... и които за първи път бяха заведени години след смъртта му от хора, мотивирани единствено от пари".

Винс Финалди, адвокат на Робсън и Сейфчък, заяви в имейл, че са "доволни, но не и изненадани", че са отменени "неправилни решения..., които бяха в разрез с калифорнийския закон и могат да създадат опасен прецедент, застрашаващ децата в целия щат и в страната".

Уейд Робсън

Снимка: АР/БТА

Робсън, сега 40-годишен хореограф, се запознава с носителят на редица награди "Грами", когато е на 5 години. След това момчето се появява в клипове на Джексън и записва музика за неговия лейбъл.

В иска си твърди, че певецът го е тормозил в продължение на седем години. Робсън настоява също, че е бил подчинен на Майкъл Джексън и служителите на двете корпорации са имали задължението да го защитят по същия начин, по който бойскаутите или училището би трябвало да защитават децата от техните ръководители.

Сейфчък, който сега е на 45 години, твърди в иска си, че се е запознал с изпълнитля по време на снимки на реклама на "Pepsi". Тогава бил на 9 години, предава БТА. Той казва, че Джаксън му се е обаждал често и го е обсипвал с подаръци, преди да премине към серия от случаи на сексуално насилие.

Исковете на двамата мъже бяха възстановени веднъж след отхвърлянето им през 2017 г. заради изтичане на давност, припомня Асошиейтед прес.

Джеймс Сейфчък

Снимка: АР/БТА