2018 година бе годината и на кралските сватби особено в Британския двор. Принц Хари и неговата нестандартна избраница, която разби клишетата за консервативността на имперската аристокрация, със сигурност сътвориха най-хитовото събитие в сферата на любовта, но далеч не единственото.

Вижте снимки >>

Братовчедка му принцеса Юджени също зае своето място в редиците на омъжените кралски особи, след като каза "да" на своя Джак Бруксбанк в същата църква в Уиндзор, където бившата актриса Меган Маркъл се врече за втори път в живота си във вярност, но този път това се случи, след като влезе в лоното на англиканската църква и самият престолонаследник на английската корона - принц Чарлз, я заведе до олтара, за да каже своето "да" на по-малкия му син - принц Хари.

Време е да обърнем внимание и на други представители на световната аристокрация, които минаха под венчилото с любимите си. Всъщност първата сватба бе през март, когато хановерският принц Кристиан се ожени за красавицата Алесандра де Осма в родината ѝ Перу. Влюбените вече бяха сключили граждански брак в Лондон, а пищната сватба бе естествено продължение на желанието на двойката, освен да легализира любовта си, да я сподели и със семействата, близките и приятелите си. Принцът и бившият модел и настоящ адвокат - Алесандра, се запознават именно в Перу, където Кристиан е на екскурзия и има нужда някой да го разведе и да му покаже забележителностите на Лима. Връзката им започва през 2011 г., през 2014 се сгодяват, а през ноември 2017 г. си казват за първи път "да" в Лондон.

Хановерският принц Кристиян и Алесандра де Осма

Getty Images/Guliver Photos

Като сватба от филмите на "Дисни" пък изглеждаше сватбата в испанския кралски двор между 28-годишния херцог на Уескар - Фернандо Фиц-Джеймс Стюърт и красивата му избраница София Паласуельо. За големия ден младоженецът носеше червена униформа от Кралската кавалерия на Севиля, което му придаваше изключително чаровен и почти нереален вид. Двойката се венча в семейното имение от 18 век - двореца Лирия в Мадрид, пред гости от висшето общество, сред които и кралица София, Симеон II и съпругата му доня Маргарита.

Фернандо Фиц-Джеймс Стюърт и София Паласуельо

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Третото голямо романтично събитие дойде от Изток. Японската принцеса Аяко се омъжи за своя избраник, който не е с аристократично потекло, и така се раздели с титлата си. За сватбата Аяко беше с прическа от ерата хеян. Тя дойде на церемонията в традиционна рокля с червени и зелени щампи. Младоженецът беше с фрак. Жените, които се омъжват за членове на императорското семейство, стават също негови членове, но жените, които се омъжват за обикновени японци, както е в случая с Аяко, трябва да напуснат знатната фамилия. Аяко, която е дъщеря на братовчед на императора, се сбогува символично с император Акихито седмица преди сватбата.