Как по-добре да отвърнем на дъждовното време напоследък, от това да си пуснем песни по темата. Поне картината да е пълна, отвътре и отвън. Дъждът е лирически герой в много популярни песни, в пряк, в преносен смисъл и като метафора.

Purple Rain на Принс

На 25 юни 1984 г. е издаден най-успешният албум на Принс - "Purple Rain".

Най-известните песни от албума са: "When Doves Cry" (обявена за най-добрата песен на Принс), Let's Go Crazy и баладата "Purple Rain", носеща му награда Оскар в едноименния филм. Принс казва за песента си: "Когато има кръв на небето два цвята се събират - червено и синьо, те правят лилаво. "Purple rain" се отнася за края на света и да бъдеш с този, когото обичаш и да оставиш Бог да те води през лилавия дъжд". Първоначално парчето е било дълго 11 минути.

"Пея под дъжда" на Джийн Кели

Разбира се, дъждът може да влоши настроението ни - и то много дни в годината. Тогава идва време за песента от едноименната кино класика, в която Джийн Кели се скача в блажено невежество и нехае за облаците над него. Пее, че им се надсмива и приканя, че е по-добре да се изтръскаме и да се усмихнем.

"Here comes the rain again" на Eurythmics

"Here comes the rain again", песента от 1983 година на дуета Eurythmics - Ани Ленъкс и Дейвид Стюарт, е и популярен фразеологизъм. Клипът е сниман така, че все едно всеки от тях е дух в живота на другия. Историята е мрачна, депресивна, с капчици еуфоричен звук. Парчето хрумнало на Ленъкс, когато били отседнали в хотел "Mayflower" в Ню Йорк. Бил облачен ден и Стюарт дрънкал меланхолични акорди на пианото си. Ленъкс се приближила, погледна през прозореца към сивото небе и силуета на Ню Йорк и спонтанно изпяла: "Дъждът идва отново". Дуото разработило останалата част от песента въз основа на това настроение.

"It's Raining Men" на Weather Girls

38 години откакто валят мъже. Песента на американсия дует "Weather Girls" - Марта Уош и Айзора Армстед, от третия им студиен албум "Success" от 1983 г. продава 6 млн. копия. Преди това парчето е било предлагано на Шер, Дона Съмър, Даяна Рос, Брабара Стрейзанд, те обаче отказали да го изпеят.

Челните места, които заема през годините са многобройни и няма да се спираме на тях. Заслужава си да споменем интересна история от снимките на видеото, с режисьор Гари Кийс. Камерата се въртяла в изоставена сграда на Ню Йорк. Поради ограничената подкрепа от Columbia Records, "It's Raining Men" бил нискобюджетен клип. Уош си спомня: " Снимахме го през зимата. Нямаше топлина отникъде и всички бяха облечени с палта. Тази част от видеото, където уж падаме от небето, в действителност кацнахме върху матраци. На другия ден, установихме, че имало бълхи в тях. Дни след това с Айзора се чешахме неистово".

"November Rain" на Guns"n"roses

Рок баладата, в чийто клип се снима годеницата на Аксел от онова време Стефани Сиймор и създаде модата на булчинска рокля минижуп отпред и дълга отзад, чупи много рекорди. То е най-дългата песен, попаднала в Топ 10 на Billboard и първият видеоклип от 20 -ти век, който достигна милиард гледания в YouTube. Солата и симфоничната част се съчетават приятно и постигнат желаната драматичност.

Клипът е един от най-скъпите, струващ 1 500 000 долара. Видеото по разказа "Без теб" на Дел Джеймс, от книгата му "Езикът на страха" от 1995 г.

"Have you ever seen rain" на "Creedence Clearwater Revival"

Някои предполагат, че текста на песента се отнасят до Виетнамската война, като "дъждът" е метафора за бомбите, падащи от небето, но години по-късно Джон Фогърти, вокал и китарист на бандата, разкри, че композицията всъщност е за нещастието на групата по онова време, въпреки че са били начело на класациите. Парчето е от албума Pendulum от 1970 година. Фогърти казва в интервюта, че става дума за нарастващо напрежение в групата и напускането на брат му Том, също китарист. Песента е за това, че са завоювали първи места в чартовете, слава и богатство, но някак си всички членове на групата по онова време бяха депресирани и нещастни и оттам е репликата "Виждали ли сте някога дъжд, който вали в слънчев ден?". Групата се раздели през октомври следващата година след издаването на албума Mardi Gras.

"Топъл дъжд" на LZ

"Топъл дъжд" е обявена за "Мелодия на годината" в едноименния телевизионен конкурс през 1987 г. В албума на групата "17 дена дъжд" от 1988 г. има песни, написани от композитори като Тончо Русев, Зорница Попова и др. Щом дъждът е чакан, той прави света по-красив и бял, и какво по-хубаво от това.