"Барби" постигна рекордни приходи, но наетите от студиата жени режисьори през 2023 г. са били малко, съобщи Variety, цитирана от БТА.

Филмът не е само големият победител в киносалоните през миналата година, но и най-успешният във финансово отношение филм, режисиран от жена - Грета Гъруиг. Независимо от този успех обаче студиата все още предпочитат да наемат мъже режисьори за големите си проекти, гласи заключението на ново проучване на Центъра за изследвания на жените в телевизията и киното към щатския университет в Сан Диего.

Според изследването жените представляват едва 16% от режисьорите на 250-те най-печеливши филма на 2023 г. През 2022 г. процентът на жените е бил 18.

Режисьори като Грета Гъруиг, Емералд Фенъл, Селин Сон, София Копола са заснели някои от най-награждаваните филми на годината. Поп диви като Бионсе и Тейлър Суифт оглавяват бокс-офиса с концертни филми. Въпреки това успехът, признат и от критиците, и от публиката, не е променил общата картина. Жените са 22% от всички режисьори, сценаристи, продуценти, монтажисти и оператори на 250-те най-печеливши филма на 2023 г. През 2022 г. процентът на жените е бил 24. 75% от най-печелившите филми са предоставили работа на 10 или повече мъже на високи позиции. Едва 4 процента са предоставили работа на 10 или повече жени.

Жените продуценти са 26 процента от общия брой. Жените изпълнителни продуценти са 24%, монтажистите - 21, сценаристите - 17, композиторите - 14, а операторите - 7%. Това е спад на общия брой жени в сред продуцентите и сценаристите. Жените сред монтажистите и операторите са били приблизително колкото и през 2022 г.

Броят на жените зад кадър остава драматично нисък, каза Марта Лозън, която е автор на изследването и изпълнителен директор на Центъра за изследвания на жените в телевизията и киното.

Изследването е установило, че филмите с поне една жена режисьор предоставят работа на повече жени в сравнение с филмите с изцяло мъжки режисьорски състав. Когато жените са режисьори, 61% от сценаристите, 35 от монтажистите, 10 от операторите и 26 от композиторите са жени. При филмите с мъже режисьори жените са 9% от сценаристите, 18 от монтажистите, 7 от операторите и 11% от композиторите.