Режисьорката Грета Гъруиг смята, че "феноменът Барбихаймер" създава усещането, че "всички отново отиват на кино", съобщи Пи Ей Мидия/ДПА, позовавайки се на участие на Гъруиг в предаване на BBC 4.

Филмът "Барби", чийто режисьор и сценарист е Гъруиг, излезе в същия ден като "Опенхаймер" на Кристофър Нолан и това доведе до шеговит псевдоним, обединяващ двете заглавия. Двете продукции предзвикаха най-големия наплив в британските кина от 2019 г., пише БТА.

В предаването на BBC "Desert Island Discs" Гъруиг сподели, че по време на писането на сценария се е надявала "всичко отново да бъдат в кината". "Когато започнахме да пишем сценария през март 2020 г., нямаше никакви филми."

40-годишната Грета Гъруиг е режисьор на отличения с "Оскар" "Лейди Бърд" и на "Малки жени" от 2019 г. По думите ѝ нейната собствена майка не е била особено ентусиазирана да ѝ купува кукли Барби.

Наскоро беше обявено, че 40-годишната Гъруиг ще стане първата жена режисьор, председател на журито на кинофестивала в Кан догодина. Така тя ще бъде най-младият председател след София Лорен, която оглавява журито на 31 години през 1966 г.