Бившата актриса и дизайнер на костюми Доун Дънинг свидетелства срещу Харви Уайнстийн на делото срещу него за сексуално насилие.

Дънинг е една от трите свидетелки на обвинението, от които се очаква да хвърлят светлина върху мотивите и методите му на действие, пише БТА, цитирайки Ройтерс.

Вижте снимки >>

Бившият филмов магнат Харви Уайнстийн е подсъдим по обвинения в сексуално насилие срещу Мими Хейли и Джесика Ман. От 2017 г. над 80 жени, част от които са известни актриси, обвиняват Уайнстийн в сексуални посегателства и насилие.

Дънинг заяви пред съда, че през пролетта на 2004 г. Уайнстийн я поканил в хотел в Сохо, където се снимал филм. Когато пристигнала, Уайнстийн я завел в една стая, пъхнал ръка под полата ѝ и опипал интимните ѝ части.

"Стана за няколко секунди, но аз сякаш замръзнах за минута и след това станах", каза тя. "Той ми каза да не правя проблем от случилото се. Извини се и каза, че няма да се повтори".

Няколко седмици по-късно сътрудничка на Уайнстийн ѝ позвънила с покана за среща в хотел, за да обсъдят възможности за роли. На срещата Уайнстийн я посрещнал по халат и ѝ обещал роли в три продукции, ако склони да прави секс едновременно с него и сътрудничката му. Тя помислила, че продуцентът се шегува и се разсмяла, а той ѝ изкрещял, че никога няма да пробие в този бизнес.

"Така работи тази индустрия", казал той и добавил, че други актриси, включително Салма Хайек и Чарлийз Терон са развили кариерите си по този начин.

Дънинг избягала от хотела и не се отзовавала на последващи опити на Уайнстийн да си уреди среща с нея.