Певецът Брайън Уилсън, един от съучредителите на групата "Бийч Бойс", който страда от деменция, е поставен под попечителство по искане на семейството си, съобщиха АФП и БТА.

Музикантът, който е на 81 години, се нуждае от помощ в ежедневието. Болестта му беше разкрита миналата година. Семейството му поиска да бъде поставен под попечителство през януари, след смъртта на съпругата му Мелинда.

Попечителството над певеца, който има седем деца, ще се упражнява съвместно от агента му Жан Сиврс и мениджъра му Лиан Хард.

Приемът на наркотици от певеца е провокирал проблеми с психичното му здраве, които стават видими още в края на 60-те години. Уилсън е описвал покойната си съпруга, която среща през 80-те години, като "спасителка", благодарение на която е успял за започне втора кариера и да завърши своя шедьовър - албума Smile.

Брайън Уилсън влиза в историята в началото на 60-те години на миналия век, когато пише най-безгрижната музика в рока с над 200 химна за слънцето, сърфа и момичетата със слънчев загар ("Surfin' USA", "I Get Around", "Fun Fun Fun", "Surfer Girl"). Той превръща "Бийч Бойс" в най-продаваната американска група в света.

От 19 до 24-годишна възраст басистът и певец е равен на "Бийтълс". Джон Ленън определя "Pet Sounds" (1966 г.) като един от най-добрите албуми на всички времена. След невинността на първите композиции певецът размишлява върху загубата на младостта и насочва групата си към по-психeделичен рок стил.