Бьорн Улвеус от ABBA заяви, че световноизвестната група има "глупаво име" и той лично искал формацията да се казва по друг начин, предаде ДПА /Пи Ей мидиа.

Шведският музикант, който е на 79 години и е един от основателите на формацията, каза, че с колегите му Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста, и Бени Андершон споделяли това име с "много известна фабрика за херинга в Швеция". Улвеус разказа подробности в подкаста Rosebud.

Снимки на АББА>>>

"... Направихме първите си записи като Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид. Диджеите по радиото и навсякъде другаде, в нашия офис, се умориха да казват това ... , можете да си представите. Затова просто го съкратиха до инициалите AББA", разказа музикантът.

Според него с колегите му не са има избор по този въпрос. "Мислех, че това е толкова глупаво име. И то е!", отбелязва Бьорн Улвеус.

Той допълни, че "това е и името на една много известна фабрика за херинга в Швеция - маринована херинга".

Улвеус си спомня, че трябвало да помолят фабриката за разрешение да използват това име. "И тогава те казаха: "Стига да не се занимавате с мариноване", каза той.

Според Бьорн Улвеус групата трябвало да има "хубаво име като "Ролинг стоунс" или нещо подобно... И ето ни АББА", пише БТА.

Това е най-успешната шведска група за всички времена в британските музикални класации, като имат девет сингъла под номер едно. Формацията постига световна слава, след като печели песенния конкурс "Евровизия" през 1974 г. с хита си Waterloo, припомня ДПА.

Миналия месец музикантите от АББА бяха удостоени с престижния кралски Орден на Васа, връчен за първи път от близо 50 години.