Чадуик Боузман сътвори история месеци след смъртта си с четири номинации за наградите на Гилдията на актьорите, пише сп. "Пийпъл", цитирано от БТА.

Актьорът беше номиниран посмъртно за ролите в последните си два филма - "Ма Рейни: Майката на блуса" и "Петима от една кръв".

Вижте снимки на актьора >>

Боузман, който почина миналия август на 43-годишна възраст, след като изгуби водената си тайно битка с рака, става първият актьор, получил четири номинации от актьорската гилдия.

Чадуик Боузман е номиниран посмъртно в категориите за най-добър актьор за изпълнението си в "Ма Рейни: Майката на блуса" и за най-добър актьор в поддържаща роля за "Петима от една кръв". Звездата на супергеройската продукция "Черната пантера" получи още две номинации, след като и двата филма бяха номинирани за водещата награда за най-добър актьорски състав.

Боузман преди е печелил приза в топ категорията през 2019 г. за "Черната пантера".

Номинациите от актьорската гилдия идват само ден, след като Чадуик Боузман беше номиниран посмъртно за най-добър актьор във филмова драма на наградите "Златен глобус" за изпълнението си в "Ма Рейни: Майката на блуса". Това е първа номинация за актьора за отличията на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

Чадуик Боузман в "Ма Рейни: Майката на блуса"

Снимка: AP/БТА

Ако намери място сред претендентите за "Оскар", Боузман ще стане първият посмъртно номиниран актьор в категорията за главна мъжка роля след Масимо Троизи през 1995 г. за "Пощальонът".

Ако бъде номиниран за поддържаща роля, Боузман ще стане едва третият актьор с подобно постижение в историята на "Оскар"-ите след Ралф Ричардсън за "Тарзан от рода Грейстоук" (1984) и Хийт Леджър за "Черният рицар" (2008).

Номинациите за "Оскар" ще бъдат оповестени на 15 март.

Церемонията за 27-мите награди на Гилдията на актьорите беше пренасрочена от 14 март за 4 април, за да не съвпадне с шоуто за водещите музикални отличия "Грами".