Безполезен ли е днес африкаанс - езикът на потомците на заселниците на Южна Африка? Откровеният коментар на южноафриканската актриса Чарлийз Терон предизвика оживени реакции в страната, предаде Франс прес.

Като гост в подкаста "СмартЛес" (SmartLess), воден от холивудски актьори, 47-годишната Терон, която е родена в Бенони близо до Йоханесбург, а понастоящем живее в САЩ, каза, че родният й език "не е особено полезен".

"Около 44 души все още го говорят, това определено е умиращ език. Не е много полезен", сподели актрисата със смях. Чарлийз Терон каза също, че не е знаела да говори английски, преди да пристигне в САЩ на 19-годишна възраст.

Южна Африка има 11 официални езика за население от близо 60 милиона души. Африкаанс е третият най-разпространен език (12,2 процента) след зулу (25,6 процента) и кхоса (14,8 процента), пише БТА.

"Чарлийз Терон може и да е изключителна актриса, но не е достатъчно добре информирана за родния си език", се казва в изявление, направено от малката африканска партия "Фронт за Свобода Плюс" (Freedom Front Plus), в което са описани подробно статистическите данни.

"Използването на африкаанс като цяло се е увеличило", каза в защита на езика потребител на Туитър. "Проявявате неуважение към хората, които говорят африкаанс, и към вашето семейство", написа друг ползвател на социалната мрежа.

"Гордейте се с езика си, не принуждавайте другите да го говорят", гласи друг коментар в Туитър. "Благодаря ти, Чарлийз Терон, този расистки език умира", пише друг южноафриканец в социалната мрежа.