Британците винаги са били изобретателни, когато става въпрос за тънък хумор. В случая английският език изиграва положителна роля, позволявайки да превърнат името на Меган Маркъл - съпругата на доскорошния принц и вече редови гражданин Хари, в глагол.

Вижте снимки на Меган >>

Да "мегзит"-неш - как звучи само

Британската високосна 2020 година започна с две исторически сделки. За кратко време "Мегзит" засенчи споровете около историческия Брекзит.

Общото между двете нарицателни всъщност е едно - крайното решение да си тръгнеш, да напуснеш една добре устроена, традиционалистическа общност. Каквито са както Европейският съюз, така и Кралският дворец. 

Искате ли и вие да "мегзит"-нете като англоговорящите? Първо трябва да знаете дефиницията на този глагол - да се "спасите" от рискове за емоционалното ви и психическо здраве, напускайки място, компания или група, където автентичното ви "Аз" не е желано и харесвано. 

Точно както направи Меган Маркъл - по съсекски, като истинска херцогиня.

Кому е нужно създаването на цяла дума от името на човек, който не само ясно е осъзнавал, че не е желан, но и си е тръгнал? Нужно е на почти всеки един модерен човек в ежедневието му. Ако искате и вие да сте в крачка с лингвистичната мода, ви предлагаме няколко варианта, в които може да използвате глагола "мегзит"-вам. 

Да мегзитнеш, когато купонясваш

Мегзитването е ода на самоуважението, проповед за поставяне на собствени граници, особено когато се отнася до алкохол.

Затова правилната употреба на глагола е:

"Човече, когато изляза тази вечер, ще мегзитвам, защото искам да се прибера по-рано вкъщи, да спя 8 часа и да не пращам съобщения на бившия/бившата си".

Не е правилно използването на глагола в следния контекст:

"Никакъв шанс да мегзитна тази вечер! Ще танцувам на масата, преди да напиша на бившия/бившата си текста на Бионсе от "Drunk in Love".

Да мегзитнеш от лоша връзка 

Изключително важно е правилното използване на глагола "да мегзитна" в контекста на бивши любови. Получавате съобщение в 3 часа посред нощ от някой, който ви е игнорирал в продължение на седмици с текст: "Буден/будна ли си?" Тук задължително мегзитвате. Със сигурност трябва да се замислите дали този среднощен интерес всъщност е любов и уважение. И задължително да си дадете сметка дали този човек не трябва завинаги да потъне в забрава. 

Правилно: "Абсолютно мегзитнах бившия снощи и не отговорих на нито едно от съобщенията му."

Неправилно: Няма да мегзитна този път! Ще отговоря моментално! Може би той/тя не ми е върнал обратно обаждане на 30-те позвънявания просто защото човекът е бил много зает! (Оправдавате го, никой не вярва в това!)

Да мегзитнеш на работа

Тук глаголът има двояк смисъл, защото част от аргументите за Мегзит-а на Хари и Меган са свързани с това, че всъщност искат да имат нормални работи. Но приложението на глагола за останалата част от обществото е следното - осъзнаваш, че си голям актив за компанията, но никой друг не те оценява и напускаш.

Правилно: 

"Обмислям да мегзитна. Не ме повишиха в продължение на две години и бих имал по-добри позиции като Инстаграм инфлуенсър, отколкото оставайки на тази неблагодарна работа".

Неправилно:

"Ще мегзитна, когато най-накрая си ъпгрейдна Linkedin профила, което всъщност е никога".

Така че мегзитвайте смело - от лоши връзки, неблагодарни работи и събития, които ви отклоняват от правилния път! Важното е да се чувствате здрави психически, стабилни емоционално и разбира се - оценявани навреме.

Да си го кажем и на английски: Meghan Markle It! 

По "Гардиън"