Клеър Форлани стана на 50 години вчера - тази синеока фея, в чиито очи можеш да се изгубиш с радост, да получиш амнезия, да усетиш, че дрехите ти се плъзват надолу, и нямаш против очаквания жесток присмех. Няма как - такива очи владеят всичко, и всичко им е позволено, още повече че са акцент на едно ефирно, невинно цялостно излъчване. Очи, в които се гмурна и самия Брад Пит.

Embed from Getty Images

Звездата й изгрява с участието в гениалния филм на Мартин Брест "Да срещнеш Джо Блек", в който има шанса, още в зората на кариерата си, да играе с двама големи актьори -  Пит и Антъни Хопкинс. 

По повод красивия юбилей на холивудската звезда, по рождение британка, решихме да разкажем за нея, започвайки с визитата й у нас за филма "Crystal inferno", сниман в София. В него близки срещи тя има с Георги Златарев, един от българските актьори с най-много участия в чужди продукции, който говори и перфектен английски.

Героят му Бертран трябва да изфабрикува новина, че има афера с героинята й и затова я подгонва по улицата, напористо я прегръща, обяснявайки й как са се срещнали на Нова година преди три години, а Бриана, нейният персонаж, се опитва да си спомни кой е той и учтиво се измъква - бърза за вечеря. Но щетата е сторена - папарак, криещ се в дърветата ги е снимал в интимна поза, след което Бертран дава знак на момиче от ъгъла, облечено като Бриана, да се приближи и започва да я целува страстно.  Папаракът и това снима и манипулация е почти на лице. После ходи обяснявай кой на коя снимка е и с кого се целува.

След работата във филма Златарев получил куп обаждания от колеги, които не толкова благородно му завиждали за работата с Форлани и прегръдките, а той отвръщал подобаващо: "Е, аз и Брад Пит сме така". Георги и Клеър имали цял снимачен ден заедно и си говорили за много неща. Например повели дебат за това в какво се превръща човек, когато се напие. Той твърдял, че изважда истинската си същност на показ, а тя - че се променя и това е все едно друг индивид. Повикали и режисьора за мнение, той по-скоро клонял към тезата на Жоро и Клеър силно озадачена и замислена относно казуса.

След това се заговорили за театралните си участия - Георги е жрец на Мелпомена в Театър "Възраждане" с куп знакови роли. У нас се играе репертоарен театър, докато в британския театър има по-скоро блокови спектакли - играе се само един и същ в продължение на известно време. В един от тях тя имала 2-3 излизания сама на сцената. И споделила как веднъж направо блокирала и не знаела нито кое излизане е поред, нито дали е представлението от вчера, или днес. Пълна обърквация. Излязла, попитала асистент-режисьора, и се върнала. В потвърждение на това колко е трудна живата игра, през 2014 година "Independent" разказа за участието й в постановката "The Colby Sisters of Pittsburgh, Pennsylvania" в лондонския "Tricycle Theatre", цитирайки я: 

Влизаш в огъня - дано не излезеш напълно обгорен

 

Форлани е родена в Туикенхам, предградие на Лондон, майка й Барбара е английска художничка, а баща й Пиер Луиджи Форлани е музикален мениджър от Ферара, Италия. На 11-годишна възраст Форлани постъпва в училището по изкуствата в Лондон "ArtsEd", където започва да учи актьорско майсторство. През шестте си години в училището учи и балет, което води до изпълнения на сцена в "Лешникотрошачката" и "Орфей в подземния свят". Привлича вниманието на продуценти от BBC. 

Родителите на Форлани се преместват в Сан Франциско през 1993 г., за да дадат по-широки възможности на дъщеря си за развитие, кариера и участие в холивудски филми. Появява се в телевизионния мини-сериал JFK: Безразсъдна младеж", филмите "Полицейска академия: Мисия в Москва", "Кибици в мола".

Изживяването в "Мисия Москва" било изключително за 22-годишната Форлани. Актьорите и екипът били в Москва в продължение на четири месеца, което съвпаднало с конституционната криза от 1993 г., когато президентът Елцин се изправил срещу руския парламент. "Танковете минаваха и самолетът на Warner Brothers чакаше да ни измъкне", казва тя. "Бяхме там, когато гробницата на Ленин беше затворена и когато Ростропович се върна след 20 години изгнание. Видяхме го да свири на Червения площад", спомня си тя. 

През 1996 г. Форлани играе дъщерята на Шон Конъри във филма "Скалата". Снима се в "Баския", режисиран от Джулиан Шнабел.

Embed from Getty Images

През 1998 г. тя участва с Антъни Хопкинс и Брад Пит в "Да срещнеш Джо Блек".

Снимка: Getty Images

Година по-късно играе с Бен Стилър и Джефри Ръш в "Mystery Men". Следва трилъра "Antitrust" с Райън Филип и Тим Робинс през 2001 г. После и "Момчета и момичета", "Медальонът", "Завръщането на мистър Рипли", "В името на краля", "Военни престъпления: Лос Анжелис", "Хавай 5-0" и други. Има участия в 60 филма. 

След "Да срещнеш Джо Блек", режисьорите съзират в нея разнообразна като възможности актриса и я канят във високобюджетни филми, но тя избира в какво да участва. "В крайна сметка талантът няма общо с това, че те разпознават на улицата или в магазина", каза Форлани в интервю.

Когато е на 27, майка й умира. "Тя беше единствената ми подкрепа, беше толкова трудно без нея. Все още работех, но не поех рискове след това. Избирах безопасни варианти. Опитвах се да намеря сигурно място за известно време. Тогава никак не бях смела", споделя тя

Наскоро показа в Инстаграм кадър от Рим, където снима сериала "Домина 2". 

На етап постпродукция е "Спасение", с нейно участие, където тя е в ролята на Грейси, а филмът разказва за приемно дете, което открива че петдесятната общност, в която е отгледано не е това, което изглежда и решава да докладва на полицията. 

Синеоката омайница излиза с Брад Пит, с когото си партнират в "Да срещнеш Джо Блек", от юни 1997 до декември 1998 г., около година и шест месеца. Любовта пламнала и приключила горе-долу докато траял снимачния процес. 

Embed from Getty Images

Клеър е интровертна личност, казват запознати. Тя е лице на "L'Oréal", а заради свежия й вид и това, че изглежда по-млада за годините си, някои от почитателите й да подозират, че може би е имало намеса на естетическа хирургия. Форлани многократно е фигурирала в списъка на най-секси красавиците в Холивуд. Така че не е изненадващо, че винаги се е радвала на вниманието на мъжете и е имала няколко афери в живота си.

В списъка на бившите й любовници са Бенисио дел Торо, Джон Кюсак, Бен Стилър и Киану Рийвс. С известния като Нео от "Матрицата" актьор, Клеър имаше връзка три години, но влюбените така и не се появиха заедно на публично място.

По настоящем е омъжена за Дъгрей Скот - сватбата е през 2007 година във вилата на родителите й в селцето Пиевебовиляна, Италия.

През 2014 година се ражда синът им Майло, а Дъгрей има близнаци от първия си брак. 

Embed from Getty Images

Клеър е сред над 80-те жени, които обвиниха Харви Уайнстийн в сексуален тормоз или посегателство през октомври 2017 г. Сподели, че имала отвратително преживяване с продуцента. 

За Клеър се знае още, че обича спорта, да пътува, учи се да свири на китара и рядко ползва интернет. 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО