Всяка година хиляди мечтатели, отчаяно жадуващи да придобият световна популярност, се устремяват към Холивуд, представяйки си го като катапулт към върха на славата. Истината обаче е, че ако не бяха усилията на много хора, дали всичко от себе си във времето, за да изградят бляскавата му репутация, превръщайки го в истинска легенда, то той нямаше да бъде нищо по-различно от това, каквото всъщност представлява, а именно парче земя, подобно на много други по света.

Да, без своите покровители, прочутият квартал на Лос Анджелис, създаден през вече далечната 1887 г. от Хорас и Деида Уилкокс за религиозна общност, надали щеше да се превърне в център на киното, какъвто става, благодарение на четиримата братя Хари, Алберт, Самюел и Джак, работили като продавачи на сапун, които откриват там първото студио за филми, днес познато като "Warner Brothers".

Звездите като че ли винаги са били благосклонни към това място и може би точно поради тази причина сега всички определяме представителите на помещаващата се там индустрия като такива - светила, озаряващи големия екран, разказал безброй истории, някои от които променили завинаги живота както създателите им, така и този на зрителите им.

В тази връзка съвсем наскоро своя 80-годишен юбилей отбеляза един от мъжете, превърнали се в емблеми на Меката на киното. Харисън Форд е точно толкова забележителен, колкото са и персонажите, на които е вдъхнал живот през своята кариера, продължаваща вече повече от шест десетилетия. Той е любимец на редица поколения - всяко пазещо го в съзнанието и сърцето си по свой начин и в различен образ.

Вижте снимки >>

Едни го виждат като капитана на кораба "Хилядолетния сокол" Хан Соло от златната класика "Междузвездни войни", която с помощта на Джей Джей Ейбрамс живее нов живот, за други е бившия ловец на андроиди Рик Декард от "Блейд Рънър", сдобил се с продължение през 2017 г., а за всички останали е професорът по археология д-р Хенри Джоунс-младши, по-известен като Индиана Джоунс, от едноименната поредица, продължаваща да държи всеобщия интерес толкова силно, че догодина се очаква да излезе петата ѝ част.


Харисън Форд като Индиана Джоунс

През годините чаровникът с белег на брадичката, който и до днес е в състояние да накара дамите да въздъхват тежко с омекнали колене всеки път, щом влезе в кадър (макар той лично да има очи само за една от тях, и по-точно съпругата си Калиста Флокхарт), има зад гърба си безброй успешни проекти, превърнали го в знаменитост... Участието си в лентите обаче дължи не толкова на външния си вид, а на своя безспорен талант, защото независимо в какъв персонаж се превъплъти, той просто омагьосва публиката със своите умения.

Все пак не напразно играе в общо четири от десетте най-успешни продукции за всички времена, а това е факт, с който никой друг негов колега не е в състояние да се похвали, независимо от броя отличия, които може да е спечелил през своя професионален път, за разлика от Форд, когото престижните отличия сякаш умишлено подминават, пренебрегвайки го. Това обаче съвсем не му пречи да заеме заслужено място както сред величията на шоубизнеса, така и сред звездите на Алеята на славата, увековечаваща по традиция имената на големите артисти, оставили отпечатък в историята.

А погледнем ли назад, ще видим, че той е оставил повече от една или две дири, белязали завинаги холивудските хроники, които винаги са били негова цел. И всъщност как би могло да бъде иначе, при положение че Харисън, появил се на този свят на 13 юли 1942 г. в Чикаго, е роден в семейството на бившата радиоактриса Дороти Ниделман и бившия актьор, работещ като рекламен директор, Джон Форд. С родители като неговите, пътят му сякаш бива предварително предначертан, затова за никого не е учудващо, че той наследява тяхната страст към сценичните изяви, както между другото се случва и с по-малкия му брат Терънс, който също се опитва да се озове под светлините на прожекторите, но без особен успех, защото очевидно цялата харизма и артистичност са отишли при батко му, който е предопределен за велики дела.

Благодарение на тези си качества Харисън от малък се откроява от своите връстници, привличайки вниманието на околните. Така добива популярност още в гимназията, нищо че е стеснителен и свенлив. Той учи в "Maine East", разположена в Парк Ридж, щата Илинойс, където завършва и Хилари Клинтън. Без съмнение едно от нещата, правещи силно впечатление у него, е плътния му глас, осигурил му на по-късен етап първите професионални ангажименти. Именно заради него го избират да води новата радиостанция на гимназията - WMTH, превръщайки се в първия възпитаник на учебното заведение, който заема тази позиция. Освен това той е и първият спортен новинарски говорител в последна си година там, преди да се дипломира.

След като завършва средното си обтазование през 1960 г., бъдещата звезда се записва в Колеж "Рипън", намиращ се в щата Уисконсин, с профил "Философия". Той също така е член на колежанското братство "Sigma Nu", както и на фолк групата "The Brothers Gross", в която свири на ръчно изработен инструмент. Описвайки сам себе си като "късноразцъфтял", той започва да посещава театрален клас в края на последната си година в колежа, за да преодолее срамежливостта си. През 1963 г. за първи път стъпва на снимачна площадка като статист, влизащ в образа на млад нацист, в приключенския филм на режисьора Джон Стърджис "Голямото измъкване".

Наред с всичко, той е бойскаут, достигнал втория най-висок ранг "Life Scout". Работи в скаутския лагер "Napovan Adventure Base" като съветник за Почетната значка за изследване на влечугите. По всяка вероятност затова впоследство режисьорът Стивън Спилбърг дава на младия Индиана Джоунс ранга "Life Scout" в "Последния кръстоносен поход".

Любопитен факт е, че Харисън е изключен три дни преди да завърши обучението си в колежа, защото не е предал исканите писмени работи. Тогава моли любимия си преподавател д-р Тайри, споменат в първата приключенска лента за архиолога, за препоръка, с която да предотврати изгонването си, но той му отказва.

В средата на 60-те години на миналия век прекарва един сезон с театралната трупа "Belfry Players" в Уисконсин. След това заминава за Лос Анджелис с първата си съпруга Мери Маркуард, с която се запознава в колежа, за да кандидатства за работа като радиоговорител. Въпреки че не я получава, остава в Калифорния и подписва договор за 150 долара седмично в рамките на новата програма за таланти на "Columbia Pictures", играейки малки, почти незначителни персонажи в различни продукции. Първата му известна роля е тази на пиколо в криминалната комедия "Мъртвешка топлина на въртележката" от 1966 г., в която обаче името му не е изписано. В началото на кариерата си е на дъното в списъка за наемане, а причина за това е не друго, а фактът, че след работата си с продуцента Джери Токовски го обижда, навличайки си гнева му, което го изпраща в "Черния списък".

Година по-късно той все пак започва да получава реплики пред камера, като първите такива изрича в романтичната комедия "Любов". Странно е, че въпреки това името му отново не попада сред финалните надписи. Когато това най-после се случва в уестърна "Време за убиване" с участието на Глен Форд, Джордж Хамилтън и Ингър Стивънс, то е изписано като Харисън Дж. Форд, макар той да няма второ име. Оказва се, че екипът е решил да добави инициала, за да се избегне объркването с известен актьор от нямото кино, казващ се точно като него, който се появява в повече от 80 ленти между 1915 и 1932 г., и умира през 1957 г. По-късно Форд признава, че дори не е знаел за неговото съществуване, докато един ден не е попаднал случайно на звезда с името му на Алеята на славата.

Не след дълго започва да работи за "Universal Studios", даващи му единствено малки ангажименти за редица телевизионни сериали от края на 60-те и началото на 70-те години, сред които попадат уестърнът "Пистолетен дим", криминалната драма "Айрънсайд", романтичната комедия "Любов, американски стил" и др. В този период го забелязва френският режисьор Жак Деми, който решава да му повери главната роля в първия си американски филм "Model Shop", но шефът на "Columbia Pictures" е на мнение, че Харисън няма бъдеще бранша, затова го заменя с Гари Локууд.

Обзет от ярост, възмущение и разочарование заради случилото се, наред с умора от чакане късметът най-после да му се усмихне, Форд решава да се ориентира към съвсем различна професия, за да издържа съпругата си и двамата им малки сина. Така той става... дърводелец. Макар сам да се учи на занаята, успява да се докаже, получавайки безброй поръчки, като първият му клиент е бразилския пианист Сержиу Мендис.

През 1968 г. се сдобива с прословутия си белег на брадичката при автомобилна катастрофа. Тогава, отивайки към работното си място в близост до Лагуна Бийч, губи контрол над превозното средство, защото се опитва да си сложи предпазния колан в движение. Само за един миг на разсейване, колата се блъска в близък телефонен стълб, а при удара лицето му се забива във волана. Според американската преса мъжът успява да изпълзи навън, прекарвайки часове, лежейки на тротоара, преди да го закарат в болница.

Един ден кастинг режисьорът и продуцент Фред Рос го наема да сглоби мебели в дома му. Останал доволен от работата му, той завързва разговор с него. Така от дума на дума разбира, че въпреки настоящото му начинание, човекът в дома му всъщност се опитва да пробие във филмовата индустрия. Ето защо, правейки му услуга, той му осигурява прослушване при своя близък познат Джордж Лукас за ролята на Боб Фалфа във филма "Американски графити", която той в крайна сметка получава. Лентата става неочакван касоразбивач и това значително повишава известността на все още прохождащия в средите актьор, който постепенно започва да става разпознаваем сред широката публика.

След като бива нает да разшири офиса на Франсис Форд Копола, получава поредните третостепенни роли в продукциите му "Разговорът" и "Апокалипсис сега", без да подозира, че големият успех е съвсем близо. Той го спохожда след още няколко заглавия, които добавя в биографията си, когато Джордж Лукас го вика на прослушване за "Междузвездни войни", който се превръща в един от най-успешните и новаторски филми за всички времена, донесъл на Форд и неговите колеги Марк Хамил и Кари Фишър не само широко признание, но и световна популярност. Той участва в последвалите успешни продължения - "Империята отвръща на удара" от 1980 г. и "Завръщане на джедаите" от 1983 г., както и в "Star Wars Holiday Special" от 1978 г. Любопитен момент е, че актьорът иска от режисьора да убие героя му в края на "Завръщането на джедаите", казвайки: "Това би дало дълбочина на целия филм", но идеята му не е приета радушно.


Харисън като Хан Соло

Трябва да се отбележи обаче, че нищо от това е нямало да се случи, ако Ал Пачино не е отклонил предложението да се превъплъти в капитана на "Хилядолетния сокол". Точно така, той е бил първият избор за контрабандиста, превърнал се във втората най-важна фигура сред бунтовниците, след Люк Скайуокър, разбира се. След като прочел сценария, артистът от сицилиански произход бил на мнение, че не може да вникне в сюжета, затова отказал да участва. После Бърд Рейнолдс бива поканен да се присъедини към състава, но той заклеймил историята като "детинска" и също отхвърлил поканата.

Спокойно може да се каже, че 80-те са десетилетието, в което той достига върха на славата, като за неговото покоряване му помага образа на Индиана Джоунс, в който Джордж Лукас и Стивън Спилбърк първоначално искат да видят Том Селек. Не е тайна че дуото си е представяло именно него с култовите шапка на глава и камшик в ръка. Макар Селек също да имал желание да стъпи на снимачната площадка, пропуснал звездния си шанс, защото вече бил ангажиран за сериала "Магнум", а и от "Universal Studios" не били съгласни да го пуснат за снимките на "Похитителите на изчезналия кивот". Ето как пред обектива застава Харисън. Интересен факт е, че той импровизира една от най-ключовите сцени във филма, останала завинаги в историята на киното.

Екипът на лентата снима част от кадрите в Тунис и те изобилстват от араби, маймуни и фурми. По време на разгорещена гонитба сред сергиите на пазар в Кайро, където уж се развива действието, Индиана Джоунс се изправя пред страшен мъжага, който изкусно върти огромен ятаган и заплашва в миг да го посече смъртоносно. Първоначално сценарият предвижда археологът да размаха емблематичния си камшик и да се разиграе опасен двубой, обхващащ няколко минути. В сюблимния момент обаче Инди просто изважда невъзмутимо пистолет и застрелва опонента си... Малшанс за актьора с ятагана, който репетирал седмици наред.

Оказва се, че причината за тази неочаквана промяна е малко деликатна. Докато снима в арабската страна с не особено завидна хигиена, Харисън Форд получава много сериозно стомашно разстройство.

"Страдах от дизентерия и просто не можех да стоя извън моята каравана за повече от 10 минути. Предишната вечер направихме кратка репетиция на сцената и двамата със Стив разбрахме, че ще отнеме 2-3 дни, за да заснемем това, което беше планирано. А това беше последната сцена, която трябваше да снимаме в Тунис, преди да тръгнем към Великобритания. Друга сцена от филма вече включваше битка срещу 5 лоши момчета, които се опитваха да отвлекат Мариан, така че и без това мислех, че е малко излишно, а и се чудех как да се измъкна от тези 3 дни снимане, предвид състоянието ми. Така че просто предложих на Стивън да застрелям онзи и той каза: "Добре", разказва години по-късно звездата, без да крие своето облекчение от развръзката.

А тя със сигурност прави тази сцена много по-запомняща се, отколкото ако беше останала по сценарий.

От този момент насам Харисън държи Холивуд подчинен в краката си. Появявайки се в няколко от най-печелившите филми в историята на киното, той вече е в позицията на човек, който сам избира проектите си, а първите, привлекли вниманието му, се различават от всички предходни, които е приемал. Демонстрирайки пълния си актьорски потенциал и гъвкавост в пресъздаването на образи, той преценява да влезе в няколко драматични роли като тази в "Свидетелят" от 1985 г. и "Брегът на комарите" от 1986 г., които по-късно определя като за две от най-добрите му преживявания в професионално отношение. За второто заглавие дори е номиниран за "Оскар" за най-добър актьор, но не успява да спечели престижното отличие, което Академията и до днес упорито не желае да му присъди. Останалото е история, при това наистина майсторки написана от мъжа, пленил сърцата зрителите завинаги.

Подобно на професионалния му път, личният също е белязан от възходи и падения. Според всеобщите разбирания, никой не е в състояние да избяга от собствената си орис, нито пък може да я направлява... И ако това бе абсолютно вярно, то Калиста Флокхарт никога нямаше да успее да поеме нещата в свои ръце, противопоставяйки се на плана на съдбата и да се запознае с Харисън Форд.

За щастие обаче през 2002 г. актрисата, която всички познават като адвокатката Али Макбийл в едноименния сериал, доказва, че не е нужно човек сляпо да се уповава на случайността, за да достигне щастието. Напротив, понякога е необходимо сам да предизвика хода на събития, за да притегли късмета на своя страна. Точно както постъпва самата тя. А в случай че не бе провокирала участта, то може би със съпруга ѝ никога нямаше да бъдат заедно и да разберат какъв е вкусът на истинската любов.

Тази година двамата отпразнуваха 12 години от сватбения си ден, макар връзката им да започва 8 г. преди това.

Преди да срещне Калиста, личният живот на Харисън Форд е пълен с противоречия. За първи път той минава под венчилото през 1964 г. с илюстраторката и готвач Мери Маркуард, с която се познават докато и двамата са студенти. По онова време той все не е популярен, но е мъж, въоръжен с големи мечти и силна воля, с която да преследва амбициите си. Скоро след сватбата си те се местят в Лос Анджелис, където той подписва първия си договор с "Columbia Pictures", а през 1966 г. прави дебюта си на голям екран.

И макар да имат две деца - Бед и Уилард, връзката им е всичко друго, но не и перфектна. Когато през 2017 г. мемоарите на колежката му Кари Фишър излизат на пазара, става ясно, че двамата с Форд са имали афера на снимачната площадка на "Междузвездни войни: Епизод IV: Нова надежда" от 1977 г. Вероятно изневярата му е била от основните причини за края на брака им с Мери, официално приключил през 1979 г.

През 1983 г. "Менделсон" отново звучи за Харисън, който е сигурен, че този път е намерил подходящата жена в лицето на сценаристката Мелиса Матисън. В началото съвместният им живот върви повече от добре и съпругата му го дарява с още двама наследника - Малкълм и Джорджия, но впоследствие се оказва, че щастието им е само привидно. През 2000 г. двамата вече не живеят под един покрив, а усилията, които полагат, за да спасят брака си, се оказват напразни, защото една година по-късно Матисън подава молба за развод.

Калиста и Харисън се срещат за първи път на церемонията на наградите "Златен глобус" през 2002 г. Именно тя прави "първата крачка", като съвсем умишлено разлива питието си върху него, с цел да го заговори. Смелият ѝ ход дава резултат и той я кани на вечеря заедно със свои приятели, на която Флокхарт решава да вземе за подкрепа колегата си Джеймс Марсдън.

След посещението в ресторанта, групата се мести в дома на Форд, където разговорите продължават на по чаша питие и приятна музика.

"През цялото време той кръжеше около нея и не спираше да ѝ се усмихва широко, но спрямо останалите бе хладен и дистанциран. В един момент дойде до мен и ми каза: Добре, време е да изчезвате оттук", спомня си в свое интервю Марсдън.

В началото те крият романса си, държейки го далеч медийното пространство, вероятно защото звездата от "Индиана Джоунс" все още не се е разделил законно с втората си съпруга. Но чувствата му към Калиста са толкова силни, че в крайна сметка той решава да наруши мълчанието си и да ги сподели с целия свят.

"Влюбен съм! Романтичната любов е едно от най-вълнуващите усещания. На мнение съм, че никога не е късно човек да я срещне. Тя може да дойде във всеки един етап от живота му", признава той пред сп. "Hello!".

Предвид миналото на актьора и разликата в годините им, която е малко повече от 2 десетилетия, почитателите им гледат скептично на техните взаимоотношения и сякаш чакат момента, в който по-младата Флокхарт ще осъзнае, че е допуснала грешка, обвързвайки се с него. Но това така и не се случва, понеже брюнетката не намира възрастта на мъжа до себе си за пречка.

"Това, че той е по-голям от мен, изобщо не ме притеснява. Честно казано забравям за този факт и понякога дори се чувствам по-стара от него. Харесвам начина, по който изглежда рано сутрин. Не е красив, а по-скоро сладък. Прилича на малко момче", казва тя в свое интервю.

Освен това, за Харисън не е проблем, че малко преди да я срещне, избраницата му тъкмо е осиновила дете - Лиъм. Напротив, той ентусиазирано се впуска в бащинството за пети път. Защото, както казва самият той, когато обичаш някого - приемаш всичко, свързано с него. Момчето бързо намира място в сърцето му и той гледа на него като на свой син.

Въпреки всички хубави мигове, които споделя с Флокхарт, този път Форд не прибързва с плановете за узаконяване на връзката им. Минават седем години и половина преди той да падне на едно коляно с пръстен в ръка и да зададе големия въпрос. Предложението му идва в Деня на влюбените - 14 февруари 2009 г., когато тримата са на почивка по случай празника. Двамата си казват "Да" само 4 месеца по-късно в Санта Фе, щата Мексико, където Харисън снима филма "Каубой и извънземни". Церемонията, противно на всички очаквания заради статута му на звезда от световна величина, е съвсем скромна. За специалния ден, без излишна суета, младоженецът залага на обикновен чифт дънки, а булката минава по пътеката към олтара в съвсем изчистена бяла лятна рокля.

Ако някой е подлагал на съмнение отдадеността им един към друг в началото, то със сигурност е променил мнението си през 2015 г., след като актьорът претърпя самолетна катастрофа, разбивайки личния си винтидж самолет от Втората световна война на голф игрище в Санта Моника, щата Калифорния. Тогава той по спешност е приет в лосанджелиска болница със сериозни наранявания, а съпругата му е неотлъчно до него в продължение на дни - до самото му изписване от медицинското заведение. За щастие той напълно се възстановява, но инцидентът не успява да го накара да стои далеч от пилотската кабина.

Въпреки случилото се, вместо да се опита да го откаже завинаги от летенето, Калиста е най-стабилната опора за мъжа си, вдъхвайки му кураж.

"Жена ми е прекрасна! Разбира страстта ми към авиацията и знае колко много означава тя за мен. И до днес летим заедно", споделя Форд в свое интервю след преживяното.

Именно подкрепата, в комбинация със способността на Калиста да игнорира чуждата критика и да не съди за Харисън по неговото минало, са стабилните основи на тяхната любов, която продължава да издържа тестовете на времето. Тяхната история е пример за това, че човек трябва да се вслушва в сърцето си, а не да се води по мнението на околните.

Преди две години Харисън издаде пред сп. "Parade" тайната на тяхното щастливо съжителство.

"Не говори и кимай с глава", пошегува се 80-годишният актьор.

Но извън кръга на шегата, той сподели, че ключът за дълготрайния съпружески живот се крие в изпълнението на домакинските задължения, които той приема съвсем сериозно. Оказва се, че екранният Индиана Джоунс не поема към нови приключения без да е отметнал целия списък със задачи у дома, който, разбира се, си поделят със съпругата му.