Миналата година световните лидери Доналд Тръмп и Еманюел Макрон стояха със съпругите си на южната поляна на Белия дом, държейки позлатени лопати в ръка. Тогава двамата засадиха дъбово дръвче - подарък от Франция за Съединените щати, като символ на съюза и приятелството. Днес тази емблема вече я няма...

Вижте президентските семейства заедно >>

Френският "Le Monde" първи обяви, че дъбът е умрял, след като известно време е бил под карантина. Пресата описа случая като нещастна метафора и изрази надеждата си да не се окаже лоша поличба, макар по-късно през изминалата година президентът на Франция да критикува открито Тръмп по въпроси, касаещи ядреното споразумение с Иран.

През април 2018 г. Макрон и съпругата му Брижит бяха на първото си официално посещение на администрацията на Тръмп.

Дървото беше вкоренено, когато отношенията между френския и американския държавен глава изглеждаха напълно безоблачни и стабилни.

"Преди 100 години американски войници воюваха във Франция, за да защитят нашата свобода. Този дъб (моят подарък за Доналд Тръмп) ще бъде напомняне в Белия дом за връзките, които ни свързват ", написа Макрон в официалната си страница в Туитър.

Френският лидер също сподели видеоклип, в който той и Тръмп засаждат растението, пред погледите на първите дами Брижит Макрон и Мелания Тръмп.

Но дъбът имаше твърде кратък живот. Малко след поставянето му в земята пред Белия дом, посланикът на Франция в Съединените щати - Жерар Аро, заяви, че трябва да бъде изтръгнат и поставен под карантина.

Сега, според френското издание "Le Monde", дървото вече не съществува.

Тръмп и Макрон се срещнаха миналата седмица по време на европейската обиколка на президента и подчертаха историческия американско-френски алианс, като отбелязаха 75-ата годишнина от Денят на десанта в Нормандия.