Големият американски актьор Робърт Антъни Де Ниро навършва днес 75 години.

Звездата от култовите филми "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Кръстникът II" и много други е любим актьор на поколения кино маниаци. Представяме ви 19 факта за него.

Вижте Де Ниро през годините >>

1. Де Ниро рядко дава интервюта и държи личния си живот далеч от хорските погледи. През 90-те години той се появява на корицата на Esquire, а авторът на интервюто споделя, че актьорът имал списък със забранени теми. Де Ниро не желаел да отговаря на въпроси, свързани с политика, религия, семейството му, увлечението му по хубавите вина и т.н. През последните години обаче Де Ниро е отявлен критик на президента Доналд Тръмп.

2. През 1991 г. Де Ниро плаща 5000 долара, за да "развали" зъбите си за ролята в "Нос страх", по-късно дава 20 000 долара, за да ги оправи.

3. Израства в Ню Йорк в "Малката Италия", а прякорът му е Боби-млякото заради бледата му кожа.

4. Произлиза от артистично семейство - художничката и поетеса Вирджиния Адмирал и Робърт Де Ниро-старши - художник, посветил се на абстрактния експресионизъм. Скоро след раждането на Де Ниро, баща му признава, че е хомосексуален и се развежда с майка му.

5. Робърт открива любовта си към актьорството на 10 г., когато изиграва ролята на лъва в "Магьосникът от Оз".

6. На 13 г. става член на банда и изпада в тежък конфликт с баща си. Двамата се сдобряват, когато Робърт е на 18 г.

7. Той е вторият актьор, който печели "Оскар" за ролята на Вито Корлеоне. Де Ниро и Марлон Брандо са единствените, отличени със статуетката за този образ.

8. Въпреки че е смятан за италианско-американски актьор, всъщност Де Ниро е само 1/4 италианец. Баща му е наполовина италианец и наполовина ирландец. Майка му има холандска, английска, ирландска, френска и германска кръв по линия на баща си и германска по линия на майка си. Робърт бил близък с италианския си дядо, при когото ходел на гости като дете. Той се идентифицира повече с италианската си страна и през 2002 в представен като италианско-американски актьор в Залата на славата.

9. Актьорът държи рекорда за най-много качени килограми за роля - 27 кг заради "Разяреният бик" (1980). 7 години по-късно Винсент Д'Онофрио успява да го изпревари.

10. Въпреки че е работил с много талантливи актьори, той споделя, че любимата му актриса за работа е Мерил Стрийп.

Робърт Де Ниро и Мерил Стрийп

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

11. Де Ниро е бил близък приятел с комедианта Джон Белуши, който умира от свръхдоза на 5 март 1982 г. Робърт и Робин Уилямс са последните хора, видели Белуши жив.

12. Де Ниро прекарал четири месеца да учи сицилиански диалект, за да изиграе Вито Корлеоне във втората част на "Кръстникът" (1974). Почти всички диалози, които води във филма, са на сицилиански.

13. Британската поп банда "Бананарама" има песен, посветена на него - "Robert De Niro's Waiting". След като разбира за хита, той иска да се срещне с трите момичета от групата, но те били толкова напрегнати, докато го чакали, че се напили, преди да е пристигнал.

14. На 17 г. неочаквано решава, че иска да се занимава с актьорство. Никой не вярвал, че това е възможно, докато не се присъединява към актьорската школа на Стела Адлер.

15. През 1998 г. е замесен в разследване за проституция в Париж. Той отрича всякаква съпричастност към случая, но обявява, че няма да стъпи повече във Франция.

16. Двамата с Мартин Скорсезе са живели в една и съща част на Манхатън, но не са се познавали до 1972 г., когато са представени официално един на друг. Тогава разбират, че са се виждали много пъти в квартала, но никога не са си говорили.

17. През 2003 г. Де Ниро се подлага на операция заради рак на простата. В момента той е в ремисия и се смята за здрав.

18. Ролята на Хари в "Сам вкъщи" е била отредена за него, но я изиграва близкият му приятел Джо Пеши.

19. Той е основателят на нюйоркския филмов фестивал "Трайбека".