"Чувствам се успял в това, което съм си поставил за цел", каза актьорът Димитър Маринов, който участва във филма, спечелил "Оскар" за най-добър филм, "Зелена книга".

Вижте снимки на Маринов >>

Очаква се Маринов да пристигне в България в близките дни. Той присъства на прием с българската общност и чужди дипломати в Лос Анджелис.

Пред БНТ той сподели, че вече е настъпил моментът на осъзнаването от голямото отличие. "Сега вече разбирам и мога да кажа без много емоция и без напрежение, че всичко, за което съм мечтал, което съм искал, стигна до този момент, в който си казваш: Заслужаваше си!" Той допълни, че емоциите не са съвсем улегнали все още.

Актьорът каза още, че не мисли за награди и не е амбициозен в това отношение:

"Споделял съм го много пъти - за мен е важен процесът, за мен е важно да работя и наградата за мен е разултат от добре свършена работа и тя зависи от работата, но разбира се, имал съм мечтание, да съм част от такава продукция, която ще бъде наградена или ще имам тази възможност да стъпя на този червен килим - да се изгордея не само с българската школа, но и със себе си като актьор и като човек, който е успял нещо - нещото, за което всички ние, актьорите в цял свят, мечтаем."

Маринов сподели, че за него това е било огромно удоволствие и най-вече е искал да придаде на своите колеги и приятели в България усещането, че това е възможно: "Може да стане! Няма проблем!"

Актьорът каза още, че коментарите, които заляха социалните мрежи след появата му на сцената на "Долби тиътър" в Лос Анджелис за него не са критики, а е право на мнение. "Когато на всеки един от тези, които наричате критици, им се отдаде възможността да се качат на най-високия пиедестал в сферата, в която работят, да имат възможността да се докоснат до този ореол на славата, тогава нека те да преценят какво да направят и как да го направят. И мога да им гарантирам, че няма да ги критикувам."

За трудното начало, което е имал като имигрант в САЩ Маринов разказа, че за него това е било по-скоро предизвикателство, но със сигурност най-тежкото е носталгията, която се е появила на третата-четвъртата година.

"Носталгията в САЩ, в Австралия или по островите е много по-тежка, когато си далеч, наистина много далеч. Това ми беше най-трудно - липсата на моите приятели, да гледам народни песни и танци на живо."

Маринов допълни, че се чувства успял в това, което си е поставил за цел, че за себе си е успял и е успял да си докаже, че има място. Той изтъкна, че е много щастлив, че е успял да зарадва страшно много българи в момент, в който са имали нужда.

Актьорът, докоснал се до едно от най-големите отличия в киното, каза още, че  всеки има нужда от някой, който да му дава вдъхновение, нещо като ментор, който да дава сили, да му вдъхва кураж да продължава напред.

Чувствам се успял в това, което съм си поставил за цел. Смятам се успял за себе си. Успях да докажа на себе си, че тук имам място. Успях да зарадвам страшно много българи, когато имаха нужда - през първия ден на пролетта.

Всеки има нужда от герои. Но някой, който да ти дава вдъхновението, да те тласка натам Хората имат нужда от реални примери. Имаме нужда от герои, които да ни пазят, да ни дават сили, да не се страхуваме, да не се плашим, да вървим напред.

"Най-вълнуващото в момента е пристигането ми в България след 4-5 дни", сподели Маринов. Той допълни, че засега България си остава страна за турне, но много би искал да има възможност да прекара поне няколко месеца в България, да почувства родината си и обикновените хора.