В същия месец, в който Кралицата на попа Мадона навърши 60 години, трябваше да празнуваме и 60-ата годишнина на обожавания от поколения Майкъл Джексън.

Вижте снимки от живота на Майкъл >>

Новината за изненадващата смърт на най-обичаната звезда шокира света. През 2009 година Майкъл Джексън си отива на 50 след приемане на смъртоносна комбинация от лекарства. На днешната дата Краля на попа трябваше да навърши 60 години. За феновете обаче той още е жив и по цял свят се организират празненства за рождения му ден.

Именно през 2009 година Майкъл трябваше да направи голямото си завръщане на сцената в Лондон. Сега децата му вървят по неговите стъпки. Дъщеря му Парис е актриса, модел и певица. Принс Джексън вече продуцира музикални клипове. Най-малкият син на Джако, известен под псевдонима Бланкет, още е ученик. Той беше само на седем години, когато загуби баща си.

Майкъл Джексън със строителния предприемач Мохамед Хадид и децата им

Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наследниците на Майкъл печелят милиони от творчеството му. От пет години той води класацията на най-печелившите покойни знаменитости. Според изчисления на "Форбс" през 2017 година приходите от продажби на албуми, авторски права и музикални събития, посветени на Краля, са около 75 милиона долара. Талантът на Джексън го изкачва на престола на поп музиката. Неговата лунна походка, гениални песни и клипове, и впечатляващи спектакли на сцената Майкъл преобръща представата за шоубизнес още в началото на 80-те. Още от малко момченце той се превръща в безспорен идол на децата с парчетата на Jackson 5. В по-късно интервю за Опра Уинфри изпълнителят споделя:

"Винаги съм искал просто да бъда едно съвсем нормално малко момченце. Но съдбата искаше нещо съвсем различно."

Баща му никога не му казва, че го обича. Джо Джексън почина на 89 години това лято.

Майкъл и Джо Джексън по време на процеса през 2005 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Майкъл предизвика скандал, показвайки сина си Принс Джексън II - Бланкет, през парапета на балкон

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2010 година на Майкъл посмъртно е присъдена награда "Грами" за цялостно творчество. Приживе печели 13 от престижните отличия. През 1984 той става първият изпълнител, който за една нощ получава 8 награди "Грами". По-късно проблемите на Майкъл започват да излизат наяве. Отменени концерти, припадъци на сцената, пристрастяване към пластичната хирургия, заглавия за "Лудия Джако". Детайлите около двата му брака с Лиса-Мари Пресли и медицинската сестра Деби Роу остават скрити от обществото.

Майкъл с първата си съпруга - дъщерята на Елвис Пресли Лиса-Мари Пресли, в клипа "You Are Not Alone"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Втората съпруга на Майкъл - Деби Роу, ражда децата му

Getty Images/Guliver Photos

Поп звездата живее в огромното имение "Невърленд" в Ел Ей, кръстено на Небивалата земя, в която живее любимия му приказен герой Питър Пан. През 1993 г. 13-годишно момче се оплаква, че е станало жертва на сексуално насилие в дома на Джексън. През годините звездата многократно отрича подобно деяние. Той се споразумява със семейството на детето да даде обезщетение от милиони долари. Подобни обвинения от тийнейджър през 2005 година предизвикват шумен съдебен процес, на който Джексън е оправдан по всички обвинения.

Имението "Невърленд"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десет седмици след смъртта му Джако е положен в мавзолей в гробище до Лос Анджелис. Феновете му остават верни. На песните му и на неповторимия му талант.

Изгубихме Краля на попа много рано. Малко преди да навърши 51

Снимка: Getty Images/Guliver Photos