Ако все още се чудите "Коя Е Тя" - значи сте чули новия сингъл на Дороти Такев, а вероятно сте гледали и "прясното" видео към него. Видеоклипът, сниман в старата Царска гара, задава екзистенциален въпрос за истината, но и същевременно забърква в главата ви меласа с привкус на леки съмнения и щипка мистерия. Как се ражда идеята за видеоклипа и нестандартната песен с фолклорни елементи и ритъм на фадо? Дороти Такев вдига завесата в един бърз разговор, който да ви отвори тайни вратички в слушането на "Коя Е Тя"

-  Дороти, как се свързахте с режисьора и как дойде предложение за видеоклип?

- С Димитрис Георгиев отдавна искаме да работим заедно по видео проект на моя песен. Познаваме се отдавна и беше въпрос на време графиците и настроенията ни да съвпаднат. Доста спонтанно се случи всичко. „Всяко чудо за три дни“ при мен работи безотказно, с разликата, че аз приемам тази фраза по-скоро като нужното време, за да се случи самото чудо. Така и с видеото към "Коя Е Тя“, което ни отне 3 дни, за да го подготвим. Мисля, че е точното време за бърза реакция, паника, мобилизиране и екзекуция на "чудото".

Снимка: Ралица Каменова

 - Как се роди мелодията на песента?

Нямам конкретен спомен за момента, би било забавно да чуя някой от гласовите си съобщения, съдържащи първоначалните идеи за нея. Kay Be (б.а.: Kay Be е половинката на Дороти) прави нова музика всеки ден, и когато харесам нещо за себе си, започвам да пиша от съседната стая и гледам да съм бърза, за да се похваля и да му покажа, че това е точно и само за мен.

- Какво ще запомниш от снимките на видеото?

- Винаги има забавни случки или мистерии, но малко хора ги знаят и забелязват. Например за около 3 секунди се завихри вихрушка от пясък в далечината на релсите, висока около 3 метра и докато кажем: "Хей, вижте, вижте...?" - вече беше изчезнала. Видях я как се движи, беше като жива. После научих разни истории от дядо ми, който е бил машинист на времето, но ми се иска да разбера повече за това интересно място със странна, но много силна енергия. 

- Колко време ти отне подготовката на хореографията и визията ? 

- Предвид 3-дневното предизвестие за снимките на видеото, имах само 2 дни да я измисля и я довърших на място, тъй като не бяхме ходили на локацията предварително. Димитрис поръси от своята магия, даде ми "параметри" и... voilà. Гарата си е разрушена, но бяхме подготвени за много по-лоша гледка и препятствия. Визията е мое дело, беше доста голямо предизвикателство, тъй като знаех, че движенията ще бъдат в основата на видеото, а нямах представа по какво ще се наложи да се движа. Шалът беше първото ми желание, тъй като го имам от известно време и всеки път, когато тръгнех да го слагам за голямо събитие, нещо ме е спираше. Явно е чакал своя момент. Отдавна имам в съзнанието си подобна версия на този аутфит, така че това беше перфектният момент за нея.

- Има ли някакви кодове, заложени в акордите или цветовете, които виждаме във видеоклипа?

- Може би да, тъй като котката ми винаги пее след мен, и по-точно, отговаря след всеки един въпрос – "Коя Е Тя?". Жалко, че е на котешки. Нямам спомен кой забеляза, мисля че не бях аз... цветовете, с които съм облечена, са - бяло, зелено и червено. Жестоко е! Тези неща не се случват умишлено, но дори и в самата песен "Да бе, да! А сега! А така!" са фолклорна препратка, така че предполагам несъзнателно съм се повлияла от трибагреника.

- Кой е най-интересният коментар, който получи след пускането на видеоклипа? 

- "Еее, браво! Тъкмо бях изгубил надежда за българската музика", което е ангажиращо, но и ласкае. И един предпремиерен коментар на анонимен потребител, който бе прочел статията за предстоящото излизане на клипа. Но понеже в края на текста беше поставен мой по-стар клип, човекът си помислил, че това е новото "видео". Беше жестоко възмутен! Благодаря му за вниманието и дано си пусне също и новия клип, защото май мен си ме харесва.

Dorothy Takev Live на 10.10. в бар Switch. от 21:00 ч.

Снимка: Личен архив