Дж. К. Роулинг заяви, че няма да прости на звездите от кинопоредицата "Хари Потър", Даниел Радклиф и Ема Уотсън, за това, че са подкрепили "движение, целящо да подкопае трудно извоюваните права на жените".

Авторката разкритикува актьорите и че използват своите платформи, за да подкрепят непълнолетни деца, които искат да сменят пола си.

Гръмогласната активистка за правата на жените заяви, че хората, които застават зад подобна инициатива сред подрастващите, трябва да се извинят на травматизираните деца, които впоследствие съжаляват за решението си и на уязвимите жени, които не желаят да делят личното си и интимно пространство с транс хора.

Роулинг гласно се противопостави на това да се позволи на децата да сменят пола си, докато Радклиф и Уотсън бяха открити в подкрепата си към транс общността.

Откровението й идва след рецензия, написана от водещия педиатър д-р Хилари Кас, която установи, че на тийнейджърите във Великобритания е разрешено да сменят пола си въз основа на "забележително слаби доказателства".

Снимка: Getty Images

В своя доклад д-р Кас предупреди, че има "липса на задълбочени изследвания" за ефектите от даването на хормони на децата, допълвайки, че токсичността в дебата по въпроса е станала "изключителна".

Пишейки в социалната мрежа X, след публикуването на доклада, Роулинг обяви, че това е "преломен" момент и че "разкрива трагедията" да се позволи на децата да сменят пола си.

Запитана дали би простила на Радклиф и Уотсън за това, че се разграничиха от позицията й, писателката обяви, че това няма да се случи.

"Знаменитостите, които се присъединиха към движение, целящо да подкопае трудно спечелените права на жените и които използваха своите платформи, за да подкрепят смяната на пола на непълнолетни, могат да спестят извиненията си", заяви още авторката.

"През последните четири години Хилари Кас проведе най-сериозния преглед на медицинските доказателства за деца сменящи пола си, който някога е бил извършван. Броени часове след пускането му в пресата, ангажираните идеолози се удвоиха. Това са хора, които смятат опонентите си за "крайнодесни", защото искат да знаят, че има правилни проверки и изследвания, преди аутисти, гейове и малтретирани деца - групи, които са свръхпредставени в клиниките за смяна на половете - да бъдат оставени стерилни и без оргазъм, за цял живот", допълва Роулинг.

"Дори и да не се срамувате от подкрепата си за това, което сега изглежда като тежка медицинска грешка, дори и да не искате да приемете, че може да сте сгрешили, къде е чувството ви за самосъхранение? Вагонът, на който сте се качили толкова радостно, се носи към скала. И ако звуча ядосана, това е, защото съм дяволски ядосана. Прочетох доклада на Кас тази сутрин и гневът ми нараства цял ден. Децата са били необратимо ощетени и хиляди са съучастници, не само медици, но и гласовете на знаменитости, сериозни медии и цинични корпорации", не скри разочарованието и гнева си Дж.К.Роулинг.