Още откакто се появи за първи път на големия екран през далечната вече 1987 г., "Мръсни танци" спечели любовта на зрителите по целия свят, превръщайки се в един от най-обичаните филми за всички времена. Към днешна дата той продължава да фигурира в списъка със задължителни заглавия, които всеки един човек, считащ се за истински киноман, трябва да изгледа, най-малкото понеже превърна Патрик Суейзи и Дженифър Грей в звезди от световна величина.

И макар от премиерата на лентата да изминаха вече цели 35 години, ролята на Франсис "Бейби" Хаусман и до днес остава най-емблематичната за кариерата на актрисата, превъплътила се навремето в нея. Истината е, че след като участва в продукцията, дъщерята на носителя на "Оскар" Джоел Грей, който ще бъде запомнен с изпълнението си в "Кабаре", постепенно започна да изчезва от светлините на прожекторите, докато в крайна сметка не потъна в забрава...

Вижте снимки на Дженифър >>

Сега, представяйки своите мемоари, тя най-после "напуска ъгъла", както вероятно би се изразил Джони Касъл, казал, че никой не може да я поставя там. Оказва се обаче, че навремето актрисата несъзнателно и доброволно е избрала да застане в него. В откровено интервю за списание "People" тя признава, че дълго време е търсила причината, довела до прогонването ѝ от Холивуд, докато в крайна сметка не е разбрала, че вината за това е единствено нейна.

"Изразходвах толкова много енергия, опитвайки се да разбера какво съм направила погрешно... Успокоявах се с лъжи, докато не разбрах, че сама се пропъдих от кралството", казва Грей.

В разговора си с изданието 62-годишната жена засегна множество теми, разсъждавайки за житейския си път и изборите, които е направила, вървейки по него, отвели я извън индустрията. Например ринопластиката, на която се е подложила два пъти, признавайки, че след втората процедура дори колегата ѝ Майкъл Дъглас не я е познал, обръщайки ѝ гръб, когато я срещнал.

"Това се случи непосредствено след операцията, при първото ми излизане навън. По-късно установих, че само за ден се бях превърнала от публична личност в никому непозната особа. Станах невидима, буквално! В очите на света вече не бях себе си... Странното бе, че цял живот се съпротивлявах да направя тази крачка, макар майка ми от дете да ми повтаряше, че трябва да я сторя, но аз бях против нея. И двамата ми родители бяха минали през тази интервенция, но аз не исках да бъда като тях. До последно си повтарях, че не трябва да я правя, защото съм достатъчно красива. Само че постоянно чувах: "С този вид е трудно да те изберат за роли, улесни кастинг директорите. Ако не искаш да бъдеш актриса, добре, не го прави, но ако това е желанието ти, то трябва да го сториш", спомня си тя.

Нататък Грей обяснява, че прохождайки в средите, е разбрала, че трябва да промени някои неща, за да бъде приета. Според нея в онзи период е нямало как успехът да я застигне.

"За да пробие в киното, човек трябваше да смени името си, в случай че то не бе открояващо се. Освен това не можеше да бъде хомосексуален, или пък евреин... или дори само да прилича на такъв. Нужно бе да се впише в групата", казва тя.

Естествено, нямаше как интервюто да мине без няколко думи за някогашния ѝ екранен партньор, превърнал се в истинска легенда. В тази връзка Дженифър каза, че с Патрик не са били съвместими от самото начало, въпреки че именно той я убеждава да приеме ролята на Франсис, която тя първоначално отказва. Припомняме, че преди това двамата са участвали заедно в лентата "Червена зора", където всъщност се запознават. Любопитна подробност обаче е, че от първия миг, в който застават един срещу друг, изобщо не се харесват - факт, който така и не се променя, дори през втория им съвместен проект.

"Наскоро си мислих за него", признава тя. "Ако сега можех да му кажа нещо, то би било следното: "Толкова съжалявам, че през цялото време исках да бъдеш различен, вместо да оценя човека, който всъщност беше тогава", казва с тъга, допълвайки, че от години работи върху сценария за продължението на култовата лента "Мръсни танци", като иска да улови част от магията на оригинала, която да достигне до младата публика. Въпреки това категорично заявява, че няма кой да замени Суейзи в него.

Запитана от медията дали двамата не са имали чувства един към друг, подобно на тези, които героите им в продукцията изпитват, актрисата съвсем прямо отрича.

"Не беше мой тип... Макар да осъзнавам, че това звучи налудничаво. Освен това той бе женен и влюбен в съпругата си", признава Дженифър.